Ruští komunisté obcházeli ambasády s bustami Stalina

Představitelé ruské komunistické strany se snažili předat dary velvyslanectvím zemí, jež bojkotují oslavy 70. výročí vítězství ve druhé světové válce konané v Moskvě. Mezi dary byly i busty Stalina. Nicméně německá ambasáda prý delegaci zaskočila svým „protidarem“ v podobě mapy Polska, které si rozdělili Hitler a Stalin, informovala polská a ruská média.

Polský list Rzeczpospolita na svém webu uvedl, že komunistická delegace v Moskvě navštívila velvyslanectví čtrnácti zemí, které byly účastníky druhé světové války a odmítly se zúčastnit nadcházející vítězné přehlídky na Rudém náměstí. O které státy jde, ale deník neupřesnil. Zmínil se o Polsku a Německu.

U polské ambasády skupinka podle něj neuspěla, jelikož jí nikdo neotevřel. Dary, které zahrnovaly kopii praporu, který rudoarmějci vztyčili na budově říšského sněmu v roce 1945 po dobytí Berlína, bustu Stalina a dopis s poselstvím o přátelství, nechali před vchodem ambasády. Nechtěla je převzít ani ochranka úřadu. „Přišli jsme, abychom Polsku připomněli úlohu, kterou sehrála Rudá armáda při ukončení druhé světové války. Vždy jsme cítili spojení s polským národem, s nímž jsme po desítky let udržovali přátelské vztahy. A dnes mu předáváme symboly vítězství a ujišťujeme, že si přejeme mír,“ citoval deník komunistického poslance Vladimira Rodina.

Od Němců dostali Pakt Ribbentrop-Molotov

Na německém zastupitelském úřadu se setkali s větší vstřícností. S delegací se sešli a poselství převzali, avšak bustu Stalina odmítli přijmout. Navíc ale komunisty sami podarovali, a to kopií Paktu Ribbentrop-Molotov o neútočení a o rozdělení oblastí vlivu v Evropě a mapou Polska rozděleného po vpádech německé a posléze sovětské armády. Připomněli jim prý, že tento dárek je rovněž součástí společných německo-ruských dějin.

Vůdce moskevských komunistů Valerij Raškin a jeden z organizátorů akce podle serveru lenta.ru uvedl, že delegace má v plánu navštívit mezi jinými i ambasádu Česka, ale také Bulharska, Estonska, Litvy, Lotyšska, Rakouska, Srbska a Ukrajiny.