Francouzští poslanci posvětili odposlechy i kontrolu internetu

Paříž - Francouzští poslanci schválili návrh kontroverzního zákona, který posiluje pravomoci zpravodajských služeb. Počítá mimo jiné s odposlechem mobilních telefonů, kontrolou internetu nebo použitím programů ke sledování podezřelých. Jednání o zákonu začalo tři měsíce po teroristických útocích islamistů na pařížskou redakci satirického listu Charlie Hebdo.

Zákon o odposleších dostal u francouzských poslanců zelenou (zdroj: ČT24)

Souhlas soudu už nebude nutný

Francie zavedla po lednových útocích islámských radikálů přísná bezpečnostní opatření. Nový zákon má podobným tragédiím zabránit díky rozšíření pravomocí tajných služeb. Snadnější pro ně bude mimo jiné sledování internetové komunikace a mobilů.  

Projekt počítá i s odposlechy, lokalizací či používáním špionážních mikrofonů, kamer a počítačových programů ke sledování podezřelých osob a jejich okolí. Tyto činnosti má i bez souhlasu justice operativně povolovat a kontroloval nový nezávislý úřad.  

  • Podle dubnového průzkumu zpravodajského portálu Atlantico souhlasí s omezením některých svých osobních svobod ve jménu boje proti terorismu asi 63 procent Francouzů.

Podle premiéra bude Francie díky novému zákonu silnější. V současnosti podle něj v zemi působí 1900 lidí napojených na různé teroristické skupiny. „Musím vám připomenout, že hrozba terorismu je dnes tou největší výzvou, které budeme ještě dlouho muset čelit,“ konstatoval premiér Manuel Valls.  

Posílená bezpečností opatření v Paříži
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Heslo „Jsem Charlie“ nahradilo „Jsem odposlouchávaný“  

Zákon ještě musí posvětit senátoři. Podle některých Francouzů ale vláda zašla příliš daleko - mluví o policejním státu a bouří se. Zákon podle nich omezí osobní svobody. Heslo „Jsem Charlie“ teď nahradilo „Jsem odposlouchávaný“.

Ochránci lidských práv varovali, že mimosoudní souhlas k sledování osob a další nové pravomoci tajných služeb nebudou podléhat dostatečné kontrole. Podle francouzského sdružení obětí terorismu AFVT jsou zákonem ohrožena i základní občanská práva.

Pod dohled se může náhodou dostat prakticky každý   

Politický týdeník Le Nouvel Observateur zpochybňuje to, že bezpečnostní síly mají mít právo sledovat ve stejném rozsahu podezřelé i jejich okolí. „Pod dohled se může vlastně dostat každý, kdo se nachází ve špatnou dobu na špatném místě a překříží cestu podezřelému,“ napsal list.  

Socialistický prezident François Hollande ve snaze zmírnit polemiku kolem zákona oznámil, že po jeho očekávaném přijetí vyzve Ústavní radu, aby posoudila, zda text odpovídá ústavě.