Šéf maďarské diplomacie ujišťuje: Chceme silnou Ukrajinu

Praha - Maďarsko chce silnou Ukrajinu, na které zavládne mír, ujišťoval v Česku maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Budapešť podle něj hodlá dodržet jednotný postoj Unie vůči Ukrajině a Rusku. Maďarský premiér Viktor Orbán často kritizuje sankce vůči Moskvě. Známý je také kladnými vztahy se šéfem Kremlu.

„Maďarsko bylo vždycky součástí přijímání společných rozhodnutí Evropské unie. Vždycky jsme se hlásili ke společným evropským rozhodnutím. Tak to bylo, je a bude,“ konstatoval Szijjártó. Jednota je podle něj největší sílou Unie a nikdo ji nesmí narušovat.  

Protiruské sankce opakovaně kritizuje kromě Orbána i český prezident Miloš Zeman. „Sankce jsou nejen neúčinné, ale naopak kontraproduktivní. Zesilují napětí místo toho, aby přispěly k uvolnění,“ prohlásil v exkluzivním rozhovoru pro ruskou agenturu TASS.  

Podle šéfa ruské diplomacie Moskva nehodlá s Evropskou unií vyjednávat o podmínkách pro zrušení protiruských sankcí. Sergej Lavrov to řekl na schůzce s rakouským ministrem zahraničí Sebastianem Kurzem. „Názor Bruselu je takový, že minské dohody by měla dodržovat jen ruská strana, zatímco jejich porušování Kyjevem zcela ignoruje,“ konstatoval ruský ministr. „Máme jenom jednu naději: totiž že až budou členové EU rozhodovat o tom, zda mají sankce prodloužit, budou se řídit zájmy svých států a národů, a ničím jiným,“ dodal Lavrov.

Podle šéfa české diplomacie i nadále platí, že se bude další postup vůči protiruským sankcím odvíjet od situace na Ukrajině. „Držení jednotného evropského postoje vůči krizi je pro nás zásadní princip, který nehodláme opustit,“ zdůraznil Lubomír Zaorálek. „S Maďarskem nemáme velký rozdíl v tom, že v případě různých možných scénářů jsme připraveni hledat dohodu na půdě Evropské unie,“ dodal.   

Ukrajinské jednotky u Mariupolu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Vadim Ghirda

„Chceme stabilní Ukrajinu“

Pro Maďarsko je jediným přijatelným řešení konfliktu na Ukrajině mír, zdůraznil Szijjártó. Ukrajina je totiž maďarským sousedem, přes jehož území do země proudí dodávky plynu i ropy a na Ukrajině žije také stopadesátitisícová maďarská menšina. „Nechceme, aby žili v zemi, kde je válka. Proto chceme mír na Ukrajině a chceme silnou a stabilní Ukrajinu,“ podotkl maďarský ministr. 

Zaorálek se vyjádřil i k současným česko-maďarským vztahům – podle něj jsou na tak dobré úrovni, že se oba politici mohli bavit i o jiných sporných tématech. „Mám na mysli některé debaty, které se odehrávají v Maďarsku,“ uvedl bez bližších podrobností. Orbán v nedávné době například rozvířil diskusi o obnovení trestu smrti v Maďarsku.