Budou horší útoky, hrozí IS po přihlášení k dallaské střelbě

Dallas - Po včerejším náznaku začíná být o motivech dallaského útoku na výstavě karikatur Mohameda jasněji. Ke střelbě zacílené na tamější ostrahu se dnes jasně přihlásilo hnutí Islámský stát. Ve své rozhlasové stanici také pohrozilo, že podobné útoky budou pokračovat. „Řekli jsme Americe, že to, co přijde, bude větší a tvrdší,“ cituje CNN ze vzkazu islamistů. Dva ozbrojenci napadli ochranku před konferenčním centrem ve čtvrti Garlandu. Policisté je při následné přestřelce zabili. Zda šlo skutečně o akci zosnovanou Islámským státem, policie zatím nepotvrdila.

Islámský stát ve své rozhlasové stanici Baján označil útok za dílo dvou vojáků chalífátu a také uvedl to, že výstava proroka Mohameda zesměšňovala. „Řekli jsme Americe, že to, co přijde, bude větší a tvrdší a že uvidíte vojáky Islámského státu dělat hrozné věci,“ citoval portál BBC z prohlášení islamistů.

Již v pondělí se na Twitteru objevil vzkaz údajného člena IS, který útočníky označil za příslušníky této radikální organizace.

Vyšetřovatelé mezitím zjistili identitu obou útočníků, které policie při činu zastřelila. Jedním z nich je Elton Simpson, jehož policisté v minulosti vyšetřovali kvůli podezření z terorismu. Druhým byl jeho spolubydlící Nadir Soofi. Podle CNN Simpson chvíli před útokem napsal na svůj Twitter vzkaz „nechť nás přijme Alláh jako mudžahedíny“ a také vyjádřil, že se Soofim přísahali věrnost jistému „vůdci věrných“. Podle amerických analytiků se zřejmě odkazují na vůdce IS Abú-Bakra al Bagdádího.

V roce 2011 byl Simpson obviněn v souvislosti s mezinárodním terorismem. Podle CIA prý neuposlechl nařízení úřadů a neinformoval o své cestě do Somálska, kam podle mínění policie odjížděl posílit islamisty. Tehdy byl podle policejních spisů odsouzen na tři roky veřejně prospěšných prací.

Spolu se Soonim byli členy Centra islámské komunity ve Phoenixu. Tamní představitele prý útok dvojice silně překvapil. „Neprojevovali se nikdy radikálně, nikdy nevykazovali žádné známky toho, že by na něco takového jen pomysleli,“ zmínil zástupce centra Usama Šami. Mezi své souvěrce prý pravidelně docházeli hlavně v letech 2010 až 2011.

Policie pátrá po motivech dvou útočících islamistů (zdroj: ČT24)

Oproti Simpsonovi se o druhého agresora Soofiho policie nijak nezajímala. Soofi se narodil v dallaské čtvrti Garland, kde k útoku došlo. Po třech letech se s rodiči odstěhovali do Pákistánu, kde Soofi navštěvoval prestižní univerzitu. Po jeho přesunu zpět do USA o něm nejsou známy další podrobnosti.

Vydáno pod