Černé prognózy: Obětí zemětřesení v Nepálu může být až 10 tisíc

Káthmándú – Počet obětí ničivého zemětřesení v Nepálu se může vyšplhat až na 10 tisíc. Obavu vyjádřil tamní ministr zahraničí. Podle oficiálních údajů zatím neštěstí nepřežilo přes 7 300 lidí a dalších 14 a půl tisíce je zraněných. Záchranáři se ale ještě nedostali do všech oblastí a číslo tak pořád narůstá. Mezi obětmi ani pohřešovanými nejsou žádní Češi. Informace o pohřešování tří Čechů vyvrátil velvyslanec ČR v Dillí Miloslav Stašek. „Nepostrádáme nikoho, všichni jsou dohledaní a všichni jsou v pořádku,“ uvedl.

Od ničivého zemětřesení uplynulo devět dní a nepálská vláda hlásí, že prohledávání zřícených budov se blíží ke konci. Zůstávají však oblasti, kam se záchranáři nedostali. Místa, která odřízly laviny a po zemi se do nich nedá dostat. Počet obětí tak zřejmě bude dál narůstat. „Obětí může být až 10 tisíc. Doufáme, že to číslo nakonec nebude tak vysoké. Ale v oblasti, kde spadla lavina, nemohly přistát vrtulníky kvůli počasí. V takových částech budou záchranné akce ještě nějaký čas trvat,“ uvedl nepálský ministr zahraničí Mahendra Bahdur Pandey.

Podle spolupracovníka ČT Tomáše Etzlera záchranné práce postupují pomalu také kvůli nedostatku techniky. „Chybí náklaďáky. Nepál nemá železnice, nemá dostatek vozů, které by humanitární pomoc rozvážely,“ uvedl. Řada zasažených oblastí je dostupná pouze helikoptérou – vláda jich má ovšem pouze pět. Země si už proto nějaké vypůjčila od Indie a USA. „Pěšky se na tato místa jde pět dnů, nevedou tam žádné cesty,“ podotkl Etzler. 

Například k obyvatelům města Bhaktapur se humanitární pomoc dostala až včera. Většina obyvatel při zemětřesení utekla, teď se ale nemá kam vrátit. Budovy jsou neobyvatelné. „Rozdělíme mezi lidi stany a potraviny. Máme taky lékaře a nemocnici,“ uvedl jeden z humanitárních pracovníků. Situaci by mohlo zhoršit deštivé počasí, které má do země přijít.

Zemětřesení podle UNICEF zasáhlo i na milion sedm set tisíc dětí. Přišly o domovy, příbuzné, školy nebo zdravotní péči. „Očekáváme spalničky, takže ve středu začneme s očkováním proti nim. Distribuujeme taky tablety na čištění vody, abychom předešli šíření nemocí,“ uvedla regionální ředitelka UNICEF pro jižní Asii Karin Hulshof.

Všichni Češi jsou v pořádku, ujistil velvyslanec

Když otřesy půdy Nepál 25. dubna zasáhly, pobývalo v zemi také zhruba 270 českých občanů. Agentura DPA v pondělí s odvoláním na nepálskou policii informovala, že v Nepálu
se po zemětřesení stále pohřešuje 112 cizinců, včetně tří Čechů. Podle velvyslance ČR v Dillí Miloslava Staška ale Česko už v Nepálu nepohřešuje žádné své občany. Podle něj mohlo dojít ke zkomolení názvu Česka a k záměně České republiky za jinou zemi.

V zemi pomáhá i český záchranářský tým složený ze zdravotníků a hasičů. „Do včerejšího dne ošetřili 360 pacientů. Pracují na plné obrátky, vyjíždí do terénu,“ uvedl velvyslanec Stašek. Zdravotníci ošetřují podle něj především zlomeniny a další úrazy. Práce českého týmu postupují s tím, jak záchranáři postupně zpřístupňují oblasti kolem epicentra zemětřesení, které se nacházelo zhruba 80 kilometrů severozápadně od nepálské metropole Káthmándú.

  • „Potkali jsme spoustu zbořených domů, zubožených lidí, kteří bydlí pouze v nouzových přístřešcích. Je tu mnoho mrtvých,“ uvedl Petr Nestrojil, vedoucí lékař českého trauma teamu v Nepálu.