Sobotka na Humboldtově univerzitě hovořil o rozšíření EU

Berlín - Český premiér Bohuslav Sobotka dnes na Humboldtově univerzitě v Berlíně vyzval k posílení evropské integrace v oblasti energetiky. Varoval také před nebezpečím, které podle něj představuje pro budoucnost Evropské unie možný odchod Řecka z eurozóny. Rovněž se vyslovil pro to, aby EU byla otevřená k rozšíření o země západního Balkánu a východní Evropy. Zároveň zmínil, že Evropa by měla navázat na odkaz Václava Havla a Joschky Fischera.

„Energetika je jedním z nejdiskutovanějších politických témat naší doby. Je to přirozené, jedná se o sektor, který zasahuje do rozličných oblastí našeho života, od hospodářství po bezpečnost,“ řekl Sobotka. „Současná diskuse o vzniku energetické unie je potvrzením toho, že my Evropané jsme si těchto souvislostí vědomi,“ uvedl. 

„Aktuální krize na Ukrajině nám opětovně ukazuje, že bezpečnost dodávek energie a surovin není samozřejmostí. Potřebujeme kvalitní infrastrukturu, jejíž vybudování je bohužel finančně náročné. Musíme proto nalézt způsoby, jak ji financovat, jak se má zapojit stát a jak co nejméně zatížit spotřebitele,“ řekl český premiér. 

Myšlenka integrace směřuje k sjednocení kontinentu

Podle Sobotky také musí v centru evropské pozornosti ležet další rozšíření Unie. „Samotná myšlenka evropské integrace směřuje ke sjednocení celého kontinentu. Považuji nadto rozšiřování za proces, který Evropu jako celek dlouhodobě stabilizuje a činí silnější, proto bychom se jej neměli vzdávat,“ řekl premiér.

„Státům, které se rozhodnou pro vstup do Evropské unie, musíme dát jasnou evropskou perspektivu,“ prohlásil Sobotka. Podle něj je třeba navázat na odkaz bývalého českého prezidenta Václava Havla a někdejšího německého ministra zahraničí Joschky Fischera, kteří v minulosti podporovali rozšíření EU o státy střední a východní Evropy, mimo jiné i o Česko a Slovensko. 

Podle Sobotky je třeba, aby státy usilující o vstup do Unie splnily potřebná kritéria, což pro ně bude znamenat i nepopulární vnitropolitická rozhodnutí. „My Češi víme z vlastní nedávné zkušenosti, jaký význam pro nás měly signály, zda se s námi počítá či nikoli, zda pro nás skutečně existuje evropská perspektiva. Proto jsme si vědomi důležitosti těchto signálů i pro naše partnery na západním Balkáně a ve východní Evropě,“ řekl. 

Premiér se také vyjádřil proti odchodu Řecka či Británie z Evropské unie. „Musíme si uvědomit, že se nejedná o otázku týkající se výlučně těchto dvou států, ale o širší problém, neboť oba zmiňované procesy vystoupení by měly neblahé dopady na důvěru ve fungování eurozóny a Evropské unie, i proto je důležité, aby jak Řecko, tak Spojené království zůstaly na palubě,“ řekl Sobotka.

Vydáno pod