Podnikatel Vítek koupil vilu od exčlena Beatles Ringo Starra

Londýn – Český podnikatel Radovan Vítek zakoupil honosné sídlo na jihovýchodě Británie – od nikoho jiného, než člena někdejší slavné skupiny Beatles Ringo Starra. Komplex přezdívaný Rydinghurst zakoupil majitel skupiny CPI údajně za půl miliardy korun, napsal bulvární deník Daily Mail. Vítek v současnosti vlastní také dům v londýnské čtvrti Belgravia.

Někdejší bubeník Beatles nabídl svůj dům k prodeji loni v říjnu. Podle časopisu Forbes byl převod majetku dohodnutý už letos z kraje roku, nyní se informace s podrobnostmi o ceně objevila i v britských médiích. Sídlo je od britské metropole vzdálené zhruba 40 kilometrů a s pozemky má přes sto hektarů.

Vítek dle Forbesu nechtěl transakci komentovat, ani upřesnit, za kolik objekt kupuje. Podle jeho dřívějších vyjádření by rád v Anglii část roku žil. V londýnské čtvrti Belgravia má také honosný dům.

Ringo Starr koupil dům v roce 1999 za zhruba tři miliony dolarů (v současném kurzu téměř 74 milionů Kč) a britský tisk spekuloval, že aktuálně může být cena až desetinásobná. Forbes odhadoval, že Vítek si dohodl cenu maximálně 25 milionů dolarů (615 milionů Kč).

Starr zdůvodnil prodej sídla tím, že chce více času trávit ve Spojených státech. „Stěhujeme se do Los Angeles. Měli jsme ten dům 15 let, ale moc času jsme v něm netrávili. Los Angeles je teď pro nás to správné místo,“ vysvětlil podle Forbesu slavný bubeník britským novinářům. Jeho ženou je americká herečka, modelka a psycholožka Barbara Bachová, známá díky své někdejší roli „Bond girl“ ve filmu o Jamesi Bondovi.

Majetek Radovana Vítka loni podle tehdejších odhadů činil zhruba 1,3 miliardy dolarů (podle současného kurzu téměř 32 miliard Kč). Ringo Starr disponuje podle Daily Mail majetkem za zhruba 190 milionů liber (asi sedm miliard Kč).

Ringo Starr s manželkou Barbarou Bachovou
Zdroj: ČT24/ISIFA / Rex Features