Život o suché kukuřici - Nigerijky si prošly peklem

Nucené sňatky, nemožnost pohybu a jedno jídlo denně – osvobozené nigerijské ženy vyprávěly, jak s nimi krutě zacházeli radikálové ze skupiny Boko Haram. Nigerijská armáda tvrdí, že v uplynulém týdnu zachránila z područí islamistů přes 700 lidí. Radikálové ale některé zajatkyně raději ukamenovali, než aby jim dovolili odejít. Některé další navíc omylem zabila sama armáda.

Afrikanista: Boko Haram není krutější než Islámský stát (zdroj: ČT24)

Nigerijky popsaly, jak skupina Boko Haram přepadla jejich vesnice. Radikálové nejprve zabili muže a starší chlapce, ženy posléze spolu s dětmi odvedli. Některé zajatkyně byly přinuceny k sňatku. Sedmadvacetiletá Lami Musaová říká, že ji zachránil osud. „Když zjistili, že jsem těhotná, řekli, že mě oplodnil nevěřící, a manžela zabili,“ konstatovala Nigerijka. Týden po porodu si měla vzít velitele Boko Haram – už den po něm ji ale zachránili vojáci.

Ostatní přeživší vypověděli, že islamisté je nespustili z očí, ani když šli na záchod. „Nedovolili nám pohnout se ani o píď. Drželi nás na jednom místě, spoutané,“ prohlásila Asabe Umarová. Jídlo bylo jen jednou denně a rozhodně ne výživné – zajatkyně se musely spokojit se suchou kukuřicí. Každý den viděly někoho zemřít. 

Skupinu 300 dívek a dětí vězněných na severu země nakonec zachránila armáda. Podle svědků ale řada zajatkyň zemřela, protože je přejely vládní vozy. 

Řada z žen byla v zajetí více než rok. „Boko Haram ještě před několika lety okupovalo obrovské území na severovýchodě Nigérie. Ženy z vesnic a menších měst velice často unesli a nechali je sloužit jako nevěstky. Muslimové ale nevěstky neuznávají, proto říkají, že si je budou brát za ženy. To je podle korán v pořádku, protože muslimský muž může mít čtyři ženy,“ konstatoval afrikanista Otakar Hudec s tím, že v Nigérii se asi pomalu konsoliduje situace po prezidentských volbách a armáda je schopnější bojovat proti islamistům.

Některé z dětí vypadaly jako „malé kostry s kůží, podobně jako staří lidé“. Reportér AP to sdělil BBC po návštěvě vládního tábora, kam byli přeživší ubytováni. Podle jednoho z lékařů byla řada dětí těžce podvyživených.  

Nevypadá to ale, že by mezi ženami byly školačky unesené před rokem z města Chibok. V této souvislosti se rozšířila po světě kampaň volající po propuštění dívek, která ale postupně utichla. 

Radikálové z Boko Haram chtějí vytvořit vlastní islámský stát. Povstání proti nigerijské vládě začalo před šesti lety. Od té doby zabili islamisté tisíce lidí a statisíce jich musely kvůli bojům opustit své domovy. Nigerijská armáda zahájila v únoru ofenzivu proti islamistům, do níž se zapojily i sousední státy.

Vydáno pod