Poprvé po 4 letech: Většina Čechů důvěřuje Bruselu

Praha – Evropské unii věřilo počátkem dubna 52 procent lidí – poprvé po čtyřech letech jde o většinu. Češi ale důvěřují Unii jako celku víc než jednotlivým institucím. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Před rokem důvěřovalo EU 49 procent dotázaných, letos je to už většina. Méně než poloviční byla důvěra od vstupu Česka do Unie v roce 2004 jen v minulých třech letech. Nedůvěru EU v letošním průzkumu vyjádřilo 44 procent dotázaných.   

Důvěra v Evropský parlament, Evropskou komisi a unijní ministryni zahraničí a prezidenta zůstala téměř stejná jako loni, podobně jako v případě EU ale od roku 2012 převážně roste. „Postupně se mění trend snižování důvěry k EU, Evropskému parlamentu, Evropské komisi, evropskému prezidentovi a ministryni zahraničí EU, ke kterému docházelo v letech 2009 až 2012,“ uvedlo CVVM.   

Europarlamentu tak letos v dubnu věřilo 36 procent Čechů, komisi 35 procent, ministryni zahraničí 29 procent a unijnímu prezidentovi 28 procent lidí.   

Evropský parlament
Zdroj: ISIFA

Jen malé změny proti loňsku jsou patrné u důvěry vůči Organizaci spojených národů, které letos v dubnu v Česku věřilo 68 procent lidí, a vůči NATO s důvěrou 62 procent lidí. „Po celou dobu sledování je patrná vyšší důvěra k OSN oproti NATO, což může způsobovat vnímání těchto institucí, kdy NATO je považováno především za vojenskou organizaci,“ uvedli autoři průzkumu. Nedůvěru vůči OSN letos pociťovalo 24 procent Čechů, Severoatlantické alianci nevěří 31 procent.   

Důvěra občanů k mezinárodním a evropským institucím spolu podle CVVM velmi silně souvisí. „Lidé, kteří důvěřují OSN a NATO, výrazně častěji vyjadřují důvěru také Evropské unii a dalším evropským institucím,“ uvedli autoři průzkumu. Mezi 4. a 13. dubnem se ho zúčastnila víc než tisícovka lidí ve věku od 15 let.

Vydáno pod