Horolezci mají zřejmě letos na Everestu utrum

Káthmándú – Horolezecká sezona na Mount Everestu zřejmě kvůli zemětřesení skončí předčasně. Lavina minulý týden zničila lezeckou trasu a nepálští šerpové nechtějí lana a žebříky opravit. Sezona na Everestu skončila předčasně už loni – lavina tehdy pohřbila 16 nepálských horských průvodců.

Při zemětřesení v Nepálu zemřelo podle posledních informací přes 7200 lidí. Jednou z nejvíce postižených oblastí je právě Mount Everest. Otřesy utrhly na Everestu několik lavin, z nichž jedna pohřbila polovinu základního tábora, usmrtila 19 lidí a desítky jich zranila. Lavina také zasypala stezku přes zrádný ledopád Khumbu mezi základním a prvním výškovým táborem na Mount Everestu. 

„Veškerá údolí do Everestu na západ až po Annapurnu jsou velice zničená. Podle záběrů z helikoptér tam popadaly celé vesnice. Domy se tam totiž nestaví s maltou, ale jen z kamenů bez jakéhokoli pojiva,“ podotkl spolupracovník ČT Tomáš Etzler. 

Mount Everest
Zdroj: ČT24

Cestovní agentury a horolezci už krátce po neštěstí prohlašovali, že sezona na Everestu s největší pravděpodobností skončila. Poukazovali na neprůchodnost cesty, nedostatek času k dalšímu výstupu i fakt, že provozování rekreační činnosti v zemi těžce zasažené zemětřesením jim připadá neetické.  

Žebříky v oblasti Everestu krátce před katastrofou:

Zástupce nepálského ministerstva turistiky ale ještě minulý týden tvrdil, že sezona bude pokračovat. Oblast prý už není riziková a trasa bude opravena. Realita ovšem bude zřejmě nakonec jiná, protože šerpové oznámili, že zabezpečení trasy znovu budovat nebudou. 

  • Horolezecké týmy mají na zdolání Everestu čas do konce května, kdy je počasí na hoře nejpříznivější. Pokud nebudou mít k dispozici cestu zabezpečenou fixními lany a žebříky, nebudou výstupy možné.  
  • Klíčovou roli při dopravování žebříků, lan a vybavení potřebného k vyčištění stezky přitom hrají právě šerpové. Ti dostávají denní mzdu, přijdou ale o velké prémie, kterými je zpravidla výpravy po úspěšném výstupu odmění.  

Horolezci a šerpové, kteří se snažili o zdolání vrcholu ze severní, tibetské strany Everestu, již sbalili své vybavení a horu opustili poté, co čínské úřady veškeré lezecké aktivity pro jarní sezonu odvolaly.