Za republikány chce do Bílého domu i černošský lékař

Washington - Na prezidenta Spojených států chce podle očekávání kandidovat i černošský lékař Ben Carson. Potvrdil to v rozhovoru pro floridskou televizní stanici WPEC. Nástupce Baracka Obamy budou Američané vybírat už příští rok. Svou kandidaturu už potvrdila také někdejší šéfka počítačové společnosti Hewlett-Packard Carly Fiorinaová.

Třiašedesátiletý Carson je známý dětský neurochirurg. Proslavil se mimo jiné operacemi siamských dvojčat. V současné době už je v důchodu a těší se podpoře radikálního konzervativního hnutí Tea party.

Mezi republikánskými uchazeči o křeslo budoucího šéfa Bílého domu je prvním černochem.

Ben Carson
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Mike Brantley

V republikánském táboře se zřejmě o nominaci do prezidentských voleb v roce 2016 svede tuhý boj. Kandidaturu dosud oznámili senátoři Rand Paul, Ted Cruz a Marco Rubio. Čeká se, že ji brzy ohlásí rovněž bývalý floridský guvernér Jeb Bush či guvernér Wisconsinu Scott Walker.

Carly Fiorinaová
Zdroj: ČTK/AP/Joe Shearer

Dnes ji na Twitteru oznámila i někdejší šéfka Hewlett-Packard Fiorinaová. Ta už v dubnu prohlásila, že se chce stát republikánskou sokyní očekávané vítězky demokratických primárek Hillary Clintonové. 

Šedesátiletá Fiorinaová nikdy nezastávala veřejný úřad, proto je považována v porovnání s republikánskými senátory za politicky nejméně zkušenou. V roce 2010 se sice ucházela o senátorský post za Kalifornii, její kandidatura ale zkrachovala. O dva roky dříve byla ve volebním týmu poraženého prezidentského uchazeče Johna McCaina.

Mezi demokraty je situace přehlednější, protože favoritkou na volební kandidaturu je zatím bývalá první dáma a exministryně zahraničí USA Clintonová.