Milán si rozbíjet nedáme, demonstrovali odpůrci vandalů

Milán – Na deset tisíc obyvatel Milána demonstrovalo proti radikálům, kteří během protestů proti světové výstavě Expo 2015 ničí jejich město. Spontánně svolaný průvod proběhl pod heslem „Na Milán nikdo nesahejte“. Samotný nesouhlas se světovou výstavou jeho účastníkům ale nevadí - mnozí z nich dokonce myšlenky jejich odpůrců podporují. Zdi počmárané hesly proti výstavě ale šli dobrovolně umývat.

Italské úřady mezitím zahájily vyšetřování násilných protestů, které narušily páteční slavnostní zahájení Expa. Opozice vyzvala v této souvislosti ministra vnitra, aby na svůj post rezignoval - policie prý situaci nezvládla. Většina demonstrantů přitom v pátek pochodovala městem pokojně. Kritizovali především nehospodárnost prostředků vynaložených na světovou výstavu a také korupci, která přípravu akce údajně doprovázela. Část demonstrantů ale v ulicích Milána zapalovala auta i budovy, rozbíjela výlohy a na domy sprejovala antikapitalistická hesla. Střetla se také s policií, na kterou házela kameny a dělbuchy. Policie odpověděla nasazením slzného plynu a vodních děl. "Hnutí No Expo ukazuje vážná pochybení v organizaci. Problém je, že se do něj infiltruje 500 jedinců, kteří zneužijí jakoukoli demonstraci, jen aby ničili," říká Gianni Barbacetto, ředitel nevládní organizace bojující proti mafii.

Demonstranti svou kritiku opírají o dva hlavní body: Výstaviště stojí na původně soukromých pozemcích, které stát musel koupit v přepočtu za víc než 8,5 miliardy korun. Úřady navíc netuší, co bude s areálem po skončení Expa. Podle demonstrantů se zneužívá i hlavní téma celé akce - kvalitní potraviny pro všechny - ve prospěch firem s nepříliš dobrou pověstí. „Nemyslím, že by velké nadnárodní korporace jako Coca Cola, Mc Donalds a Nestlé chtěly nakrmit planetu,“ říká jedna z demonstrantek.

Italské opoziční strany - Liga severu a populistické Hnutí pěti hvězd - vyzvaly k rezignaci ministra vnitra Angelina Alfana. Policie prý nezvládla zamezit násilí a škodám, přestože se potíže s demonstranty předpokládaly. Hnutí pěti hvězd už ohlásilo úmysl vyvolat hlasování o nedůvěře Alfanovi, Liga severu svolala na pondělí protivládní demonstraci před milánský operní dům La Scala. Podle analytiků souvisí reakce opozice mimo jiné s komunálními a regionálními volbami, které se budou v Itálii konat na konci května. Premiér Matteo Renzi ale kritiku zásahu policie odmítl. „Malí chuligáni se stříbrnými lžičkami v ústech“ podle něj ve snaze zničit výstavu neuspějí. O bezpečí místních i návštěvníků výstavy v Miláně se nadále stará zhruba 4000 italských policistů.

Výstava Expo 2015, jejíž motto zní Potraviny pro planetu, energie pro život, bude otevřená půl roku. Během konání akce přijede do severoitalského města podle odhadů asi 20 milionů návštěvníků. Deset milionů vstupenek se už údajně prodalo, od pátku dorazilo denně přes 200 tisíc návštěvníků.

Expo budí vášně už od března 2008, kdy Milán získal pořadatelství významné akce, která do poslední chvíle hrozila obrovskou ostudou. Trvalo 3,5 roku, než úřady pohnuly s přípravami. Ani pak neběželo nic hladce. „Myšlenka sama o sobě je dobrá. Problém je, jak byla uskutečněna. S velkým zpožděním, mnoha skandály, částečným zapojením mafie, velkou korupcí,“ poznamenává Barbacetto.

Loni se úplně měnil tým organizátorů, 18 lidí zadržela kvůli úplatkům policie. Nějakou dobu na veškeré práce dohlížel Národní protikorupční úřad. Stavba většiny pavilonů se zásadně zdržela. Třeba hlavní italský stánek úřady zkolaudovaly až večer před slavnostní inaugurací. Přes počáteční chaos slaví výstava úspěch. Své umění, vynálezy a přístup k hlavnímu tématu zde představuje 145 zemí - od světových velmocí přes bohaté ropné státy až po malé a chudé africké a asijské země. Neztratí se mezi nimi ani český zástupce.

Milánské protesty proti výstavě Expo 2015
Zdroj: ČTK/AP/Antonio Calanni
Vydáno pod