Po stopách rudoarmějců: Noční vlci už jsou v Německu

Vídeň - Do Německa dnes dorazila asi desítka motorkářů, mezi nimiž jsou i členové ruského klubu Noční vlci. Do Bavorska, kam se ráno vydali z Vídně, přejeli přes hraniční přechod v Bad Reichenhallu. První zastávkou na cestě do Berlína by mohl být Mnichov, podle německých médií ale plánují bikeři i zastávku v Norimberku. Ten je úzce spjat se vzestupem nacismu: NSDAP tu od roku 1927 pořádala své říšské stranické sněmy.

Podle původních plánů by měli motorkáři z Bavorska pokračovat přes Prahu do saského Torgau, kde se 25. dubna 1945 na Labi setkala americká a sovětská armáda. Cesta Nočních vlků Evropou by pak měla skončit 9. května v Berlíně. Motorkáři tu chtějí údajně oslavit konec druhé světové války a porážku nacistického Německa.

Podle ruského velvyslanectví opustili motorkáři Vídeň kolem půl deváté ráno, žádné další akce na rakouském území už v plánu nebyly. Klub na svých stránkách uvedl, že do Vídně jeho členové dorazili v doprovodu rakouských motorkářů. „Zdá se, že Rakušané se seznámili se zprávami z posledního týdne a pochopili, že Noční vlci nejsou žádnou provokací ani hrozbou,“ píší Noční vlci. Německý deník Bild se domnívá, že hrstka ruských motorkářů dojede do Bavorska zřejmě v autech a na místě pak bude pokračovat na vypůjčených motorkách - jako to udělala už předtím. Část by se jich podle rakouských médií mohla oddělit a pokračovat do Prahy.

Bez komentáře: Noční vlci ve Vídni (zdroj: ČT24)

V sobotu motorkáři projeli přes Česko a Slovensko, kde položili věnce v areálu bratislavského  Slavína. Do Vídně pak dorazila asi dvacítka bikerů, mezi nimiž byli podle mluvčího rakouské policie Patricka Maierhofera i Slováci, Maďaři a Rakušané, po sedmé hodině večer. Dva členové ruského klubu Noční vlci pak položili věnec u pomníku padlým sovětským vojákům na Schwarzenberském náměstí, kde na ně čekalo asi 500 lidí včetně místního ruského velvyslance Sergeje Něčajeva. „Bikeři přijíždějí s jasným a jediným cílem: uctít sovětské vojáky, kteří za druhé světové války padli při osvobozování Rakouska,“ prohlásil Něčajev a poděkoval rakouským úřadům, že motorkářům tuto akci umožnili provést.

V sobotu Německo zrušilo víza přinejmenším třem ruským motorkářům. Ze země je prý vykázalo po příletu na berlínské letiště Schönefeld. Rusko už proti tomuto kroku oficiálně protestovalo.

Jízdou z Moskvy do Berlína si chtějí Noční vlci připomenout porážku nacistů v roce 1945. Původně plánovali přejezd přes Bělorusko, Polsko, Slovensko, Rakousko a Česko a 9. května měli dorazit do německé metropole. Jejich cílem je Treptovský park a tamní památník Rudé armády. Při vstupu na území Evropské unie měli Noční vlci na hranici Polska a Běloruska problémy, protože je polské orgány odmítly vpustit na své území. Noční vlci jsou známí ruským nacionalismem. Šéf klubu Alexandr Zaldostanov je osobním přítelem ruského prezidenta Vladimira Putina a vztahují se na něj protiruské sankce přijaté USA a Kanadou.