Záchranáři našli v Nepálu živé, včetně stoletého starce

Káthmándú - Osmý den po zemětřesní v Nepálu našly záchranné týmy tři živé. Agentury informují i o záchraně stoletého starce, který po několika dnech pod troskami vyvázl pouze s lehkým zraněním. Naopak v trekingové oblasti Langtang objevili záchranáři 51 obětí včetně šesti cizinců. Mezi mrtvými je mimo jiné Francouz a Ind. Helikoptéry z oblasti evakuovaly na 350 přeživších, polovinu z nich tvoří turisté.

Nalezení přeživších, které média označují za malý zázrak, potvrdil mluvčí ministerstva vnitra. Dvě ženy a muž z okresu Sindhúpalčok ležícího severovýchodně od metropole Káthmándú byli ihned převezeni do nemocnice.

Nepálská policie dnes podle AFP upozornila na další velmi nenadálou záchranu: z trosek svého domu byl v sobotu vyproštěn stařec, jehož věk úřady určily na 101 let. Muž z okresu Nuvakot vzdáleného 80 kilometrů severozápadně od hlavního města byl zraněn pouze lehce a vrtulník jej přepravil do nemocnice.

Naopak 51 obětí zemětřesení včetně šesti cizinců nalezli záchranáři v nepálské trekingové oblasti Langtang. V oblasti údolí ležícího přes 60 kilometrů severně od metropole Káthmándú stále pátrají po stovce zahraničních turistů. Většina z těl nalezených v oblasti Langtang patřila podle úřadů Nepálcům, mezi nimiž byli průvodci, nosiči či majitelé ubytovacích zařízení. Mezi šesticí cizinců se dosud podařilo identifikovat jednoho Francouze a jednoho Inda.

„Naší prioritou bylo evakuovat přeživší, kterých bylo asi 350, z nich byla polovina turistů či průvodců,“ uvedl Uddáv Prasád Bhattarái z regionálního úřadu. Šéfka delegace EU v Nepálu Rensje Teerinková již v pátek sdělila, že mezi oběťmi je dosud registrováno 12 občanů unijních zemí a dalších tisíc lidí z EU je pohřešováno. Většinou šlo o lidi nacházející se právě v údolí Langtang a v oblasti Lukla nedaleko Everestu.

Nepálci pálí těla svých mrtvých příbuzných
Zdroj: Prabhat Kumar Verma/ČTK/Pacific Press/ABACAPRESS

Po nalezení dalších mrtvých těl v sutinách domů dosáhl dnešní potvrzený počet obětí zemětřesení už 7040. Zraněno bylo podle aktuální bilance 14 123 lidí, z nichž v nemocniční péči je 6512. Nepálský ministr financí dnes opět varoval, že bilance obětí „výrazně vzroste“. Některé z okresů zasažené silnými otřesy jsou totiž stále nepřístupné a záchranáři tam ještě nemohli začít zjišťovat následky katastrofy. „Do některých vesnic jsme se ještě nedostali, a přitom víme, že v nich byly všechny domy zbořeny,“ prohlásil ministr financí Ram Šaran Mahat. 

Češi v Nepálu

„Nemáme informace o tom, že by mezi pohřešovanými nebo oběťmi mohli být čeští turisté,“ oznámil David Frous z tiskového odboru ministerstva zahraničí. Honorární konzulát v Káthmándú sdělil, že se mu podařilo kontaktovat několik českých občanů, kteří jsou v pořádku na různých místech v Nepálu. Někteří z Čechů se prý rozhodli v zemi zůstat a pomáhat s odstraňováním následků katastrofy.

Mount Everest po tsunami

Z nejvyšší hory světa se už stáhly téměř všechny horolezecké výpravy. Ty poslední tak podle belgického horolezce Damiena Francoise učiní v nebližších dnech. Zemětřesení o síle 7,8 stupně na masivu Mount Everestu spustilo mnoho lavin, které zabily nejméně 18 lidí. Podle Francoise vypadá základní tábor „jako po tsunami“.

Vlády řady zemí světa mezitím pokračují v posílání stovek tun humanitární pomoci, například Indie vypravila dodávku 100 tisíc stanů, které by do Nepálu měly dorazit v pondělí. Právě stany či plachty patří kvůli potřebě nouzového ubytování mezi nejpožadovanější věci, jež vláda zvláštním nařízením osvobodila od cel, což jejich distribuci urychluje.

  • V himálajské zemi v sobotu zahájil činnost také tým českých zdravotníků a lékařů (více čtěte zde). První desítky pacientů ošetřil ve městě Melamči.

U řady dalších věcí však k osvobození od cel zatím nedošlo, a proto šéfka humanitárních operací OSN Valerie Amosová vyzvala nepálského premiéra, aby tak jeho vláda učinila. Připomněla, že Nepál v roce 2007 podepsal úmluvu, která jej zavazuje ke zjednodušení celních a daňových pravidel pro distribuci humanitární pomoci: „Slíbil, že zajistí, aby se tak stalo, takže doufám, že od nynějška uvidíme zlepšení.“

Letiště v Káthmándú devastují velká letadla

Letiště v Káthmándú bylo uzavřeno pro velká vojenská a nákladní letadla, která sem dopravují pomoc, neboť na ně podle vedení terminálu není stavěné. Šéf letiště uvedl, že se v jeho povrchu začaly objevovat trhliny. Úřady proto požádaly mezinárodní dárce, aby používali menší letadla.

Podle OSN zasáhlo zemětřesení osm milionů z celkových 28 milionů obyvatel Nepálu, z toho 1,7 milionu dětí. Otřesy půdy zbořily nebo poničily přes 200 tisíc domů. Během osmi dnů od zemětřesení zaznamenal Nepál již více než 70 různě silných následných otřesů, kvůli nimž jsou lidé vystrašeni a řada z nich stále přespává pod širým nebem.

Záchranáři našli po zemětřesení v Nepálu tři živé (zdroj: ČT24)