Oděsa po roce vzpomínala na padesátku obětí krveprolití

Oděsa – Několik tisíc lidí uctilo dnes v Oděse při oddělených shromážděních památku 48 obětí krvavého střetu mezi proruskými radikály a stoupenci jednotné Ukrajiny, který se ve městě odehrál přesně před rokem. Nejvíce lidí tehdy zemřelo při požáru v Domě odborů, většina jich patřila k proruským radikálům, kteří se v objektu ukryli před davem útočících fotbalových fanoušků. Jejich průvod předtím radikálové sami napadli a zabili při tom nejméně čtyři osoby.

V den výročí jednoho z nejkrvavějších dnů ukrajinské krize měla policie ve městě mimořádnou pohotovost. Demonstrace byly zakázané, aby vzpomínky na mrtvé nepřinesly nové násilnosti. Ministerstvo vnitra předem ohlásilo, že v Oděse bude na každém metru čtverečním stát policista.

Před rokem se bitky fotbalových fanoušků během okamžiku proměnily ve válku mezi zastánci jednotné Ukrajiny a proruskými aktivisty. Pětipatrová budova, kde se stovky odpůrců revoluce zabarikádovaly, začala hořet. Většinu obětí mělo na svědomí dusivé horko a dým. Moskva tehdy mluvila o masakru plánovaném kyjevskými fašisty a neváhala ani přijít s obviněním z genocidy. Teď se podobná slova objevují znovu – a ruská vláda vyzývá Kyjev, aby smrt 48 lidí vyšetřil a viníky potrestal.

Ukrajinské úřady dodnes nesepsaly ani oficiální seznam obětí a zatím neproběhl ani jediný soud. Podle prokuratury chybějí důkazy o tom, že by někdo budovu schválně zapálil. Obvinění policie a hasičů z nečinnosti a demonstrantů z plánovaného vraždění vyšetřovala i nevládní organizace Skupina 2. května, podle níž byly střety zcela neplánované a nechystala je první ani druhá strana. Neoficiální dohoda tady ale podle skupiny byla: demonstranti dostali od policie volnou ruku při zničení tábora proruských aktivistů před budovou. Nový už od té doby v Oděse nevyrostl.

Oděsa vzpomínala na mrtvé (zdroj: ČT24)

Na východě Ukrajiny se dál střílí, armáda hlásí osm zraněných

Příměří na východě Ukrajiny je nadále křehké, zbraně neutichly v páteční první květnový den ani dnes a strany se jako doposud vzájemně obviňují z vyprovokování palby. Kyjev odpoledne oznámil, že od soboty nebyl při incidentech zabit žádný příslušník ozbrojených sil, nicméně osm jich bylo zraněno.

Mluvčí ukrajinského prezidenta pro protipovstaleckou operaci v Donbasu Oleksandr Motuzjanyk řekl, že proruští separatisté dnes opět ostřelovali vládní síly z těžkých zbraní, které by podle mírových dohod z Minsku měly být staženy mimo dostřel bojových linií. Terčem palby byly opět armádní pozice u obce Šyrokyne nedaleko Mariupolu, ale také v okolí Doněcka mezi obcemi Kamjanka a Krasnohorivka. V Luhanské oblasti se střílelo zejména v oblasti města Ščastja.

Separatisté na druhé straně obvinili ukrajinské síly, že ostřelovaly jejich kontrolní stanoviště u Ščastja z minometů a granátometů. Stalo se to prý ve chvíli, kdy tam byli pozorovatelé OBSE. Od soboty armáda podle povstalců narušila příměří jen v Luhanské oblasti sedmkrát.