V Baltimoru se v noci opět demonstrovalo, obvinění policisté na svobodě

Baltimore (USA) - Šest policistů, kteří se minulý měsíc v Baltimoru údajně podíleli na smrti mladého černocha Freddieho Graye a čelí obviněním ze zabití a vraždy, bylo propuštěno na kauci. Tři z nich jsou černé pleti, tři jsou běloši a je mezi nimi jedna žena. Při nočních protestech reagujících na Grayovu smrt bylo zadrženo několik desítek lidí.

Policisté byli vzati do vazby v pátek odpoledne místního času poté, co prokurátorka státu Maryland Marilyn J. Mosbyová zveřejnila obvinění. Policisté jsou podle ní přímo odpovědní za úmrtí pětadvacetiletého muže, k němuž údajně došlo v důsledku zranění utrpěného při přepravě do vazby.

Podle amerických médií jsou tři z policistů černoši, tři běloši a je mezi nimi jedna žena. Caesar Goodson Jr. tehdy 12. dubna po zadržení Graye dodávku s ním řídil. Byl propuštěn na kauci 350 000 dolarů (8,6 milionu Kč). Kauci ve stejné výši musel složit i Brian Rice, William Porter a Alicia Whiteová. Zbylí dva policisté Edward Nero a Garrett Miller měli kauci o 100 000 dolarů nižší.

V Baltimoru se demonstrovalo i po obvinění policistů ze zabití Freddieho Graye
Zdroj: Samuel Corum/ČTK/ABACA/AA

Grayova smrt vyvolala v Baltimoru demonstrace proti přístupu policie k černošské menšině. Ačkoli začala po neobvykle rychlém obvinění policistů řada lidí slavit, před radnicí se opět shromáždil protestující dav. Policisté zadrželi na čtyři desítky lidí kvůli protestům, dalších 15 bylo zatčeno za porušení zákazu nočního vycházení, který ve městě platí již několik dní. Většina účastníků protestů z předchozích dní včetně Grayových blízkých však od projevů nespokojenosti upustila. „S obviněními jsme spokojeni. Jsou významným krokem na cestě ke spravedlnosti pro Freddieho,“ uvedl Grayův otčím Richard Shipley.

Baltimorské sdružení policistů s obviněním nesouhlasí: šestice podle nich na Grayově smrti vinu nenese. „Máme vážné pochybnosti o férovosti a nestrannosti stíhání našich policistů,“ řekl právník policejního sdružení Michael Davey, který krok mladé černošské prokurátorky Mosbyové označil za „neslýchaně uspěchané hodnocení“.

Smrtelná zranění, které Gray zřejmě utrpěl během jízdy v policejní dodávce, zavinili policisté podle státní zástupkyně tím, že muže spoutali na rukou i na nohou a nezapnuli mu bezpečnostní pásy. Rovněž neudělali nic pro to, aby mu poskytli nezbytnou zdravotní pomoc, uvedla prokurátorka.

V Baltimoru se večer čekají největší protesty (zdroj: ČT24)