Čeští záchranáři začali pomáhat zraněným Nepálcům

Káthmándú - Tým českých lékařů, sester a hasičů dnes v 5:00 SELČ zahájil svou činnost v Nepálu dva dny poté, co do země postižené zemětřesením dorazil. Oznámili to hasiči na svém webu. Češi působí ve městě Melamči ležícím asi 40 kilometrů od Káthmándú, kam jim těžce zraněné bude přivážet místní armáda. Skupinu nejméně osmi Čechů přepravil dnes do hlavního města z odlehlé oblasti Lho vládní vrtulník.

Letadlo s týmem českých lékařů, sester a hasičů odletělo do Nepálu v noci na středu. Kvůli přetížení letiště v Káthmándú ale muselo zamířit do Indie a v Dillí několik hodin čekat na dokončení cesty do nepálské metropole. Tam skupina 36 lékařů, sester a hasičů dorazila v noci na čtvrtek. S sebou přivezla asi 10,5 tuny vybavení a zásob. Hlavním úkolem českých zdravotníků bude ošetřování lehkých a středně těžkých poranění.

  • Vedoucí lékař Petr Nestrojil uvedl, že čeští zdravotníci po dohodě s místními úřady mají zajišťovat péči i ve vysoko položených vesnicích, odkud se zranění po zemětřesení nedostanou k lékaři často ani vrtulníkem. Budeme dvěma vozidly jezdit tady po horách,„ uvedl Nestrojil pro Českou televizi. “Byli jsme se tam podívat, abychom věděli, jak to tam vypadá. Většina domů a vesniček je zbořených." Během noci probíhala výstavba polní ambulance, dopoledne byla zřízena mobilní část ordinace.

„Trauma team zahájil svou činnost,“ informovali hasiči na svém webu. V minulých dnech se člen koordinačního týmu EU Miroslav Lukeš se zúčastnil jednání na nepálském ministerstvu zdravotnictví a v sídle OSN, kde jednal o uplatnění pro evropské humanitární týmy. Konkrétně se mu podařilo najít uplatnění pro český tým a rovněž pro Italy a Němce.

Nepálský vládní vrtulník dnes odvezl do Káthmándú z odlehlé oblasti kolem osady Lho nejméně osm Čechů, kteří zde uvízli po zemětřesení. Přepravu jedné klientky potvrdil mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka, podle facebookového profilu českého turisty z cesty do Nepálu se armádním vrtulníkem z oblasti Lho dostala také skupina dalších sedmi Čechů.

Zemětřesení zasáhlo osm milionů lidí

Počet obětí zemětřesení v Nepálu stoupl na 6621, informovalo dnes místní ministerstvo vnitra. Dalších nejméně 14 tisíc osob utrpělo zranění. Podle nepálské vlády týden po otřesech nejspíš již neexistuje šance, že by se podařilo pod sutinami najít někoho živého. „Od katastrofy uplynul týden. Pokud jde o záchranné práce a pomoc, dělali jsme, co bylo v našich silách. Nyní si ale nemyslím, že existuje ještě šance, že by v troskách byli nějací přeživší,“ uvedl mluvčí nepálského ministerstva vnitra Lakšmí Prasád Dhakal.

„Problémem je nedostatek těžké techniky,“ popisuje situaci spolupracovník ČT Tomáš Etzler. „Lidé odklízejí trosky doslova holýma rukama, krumpáčem, lopatami, těžkými kladivy. Nejsou tu bagry ani buldozery, a to ani v Káthmándú.“

Podívejte se na fotografie Tomáše Etzlera:

Podle OSN zemětřesení zasáhlo osm milionů z celkových 28 milionů obyvatel země, z toho více než 1,7 milionu dětí. Otřesy půdy zbořily nejméně 130 tisíc domů. Dalších 85 tisíc objektů bylo poničeno. Šéfka delegace EU Rensje Teerinková v pátek oznámila, že mezi oběťmi je nejméně 12 občanů Evropské unie. Dalších tisíc lidí z Unie je pohřešováno.

Nepálská vláda v pátek opět vyzvala dárce z řad mezinárodního společenství, aby do země zaslaly zejména stany, plachty a nejzákladnější zásoby potravin. Některá pomoc, která do země již dorazila, se prý příliš použít nedá. Jestliže dárci nemohou zaslat ty nejpotřebnější věci, měli by raději do Nepálu poslat peníze, vzkázal kabinet.

  • „Dostali jsme věci, jako je například tuňák či majonéza. K čemu jsou nám dobré? Potřebujeme obilí, sůl a cukr,“ uvedl nepálský ministr financí Rám Šaran Mahat. Jak ho doplnil ministr informací, Nepál v tuto chvíli nutně potřebuje 400 tisíc stanů. Zatím jich úřady lidem bez přístřeší poskytly 29 tisíc.

Podle zástupců OSN je zásadní problém i na straně nepálských úřadů. Část zásob hmotné pomoci již delší dobu čeká na letišti, až budou vyřízeny složité celní formality. „Neměli by používat celní předpisy platné v době míru,“ říká stálý zástupce OSN v Nepálu Jamie McGoldrick s tím, že by vláda měla dočasně osvobodit od cel další zboží, podobně jako to v pátek učinila se stany a plachtami pro stavbu nouzových přístřešků.

Vydáno pod