První máj ve světě: Slavnosti, protesty i násilné střety

Moskva/Berlín/Istanbul/Paříž/Atény - Masové manifestace po celém Rusku včetně anektovaného Krymu, demonstrace a policejní manévry v Istanbulu, tradiční protesty v Německu, stávky v Řecku, akce proti globalizaci v Itálii, roztříštěné oslavy ve Francii a další odhalovací akce členek hnutí Femen. Tak vypadaly ve světě dnešní prvomájové oslavy.

Istanbul se kvůli prvomájovým oslavám, které v Turecku obvykle přerostou v protivládní demonstrace, změnil na policejní ležení. Taksimské náměstí v centru města úřady uzavřely, demonstranti se na ně ale i přesto dostali, byť proti nim policie nasadila slzný plyn a vodní děla. U tamního republikového památníku pak skupina protestujících mávala rudými vlajkami se srpem a kladivem a skandovala „Svobodu pracující třídě“. Policie je poté z náměstí za pomoci obušků vytlačila. Proti demonstrantům zakročila i několik kilometrů od náměstí, kde dav postavil barikády a zapálil je. V Istanbulu bylo nasazeno přes 20 000 policistů; při střetech bylo zraněno nejméně 24 lidí, z toho 18 demonstrantů a šest policistů. Zadrženo bylo více než 200 lidí. Nepokoje již utichly a začaly úklidové práce.

Turecké úřady Taksimské náměstí před prvomájovými oslavami v posledních letech pravidelně uzavírají - v roce 1977 zde na 1. máje došlo ke střetům, které si vyžádaly životy 34 lidí a stovky zraněných. Do davu tehdy stříleli neznámí útočníci, které se nepodařilo vypátrat.

Německá policie uvedla, že tradiční protesty během filipojakubské noci v předvečer oslav 1. máje byly oproti uplynulým letům výrazně klidnější. Zhruba 500 lidí demonstrovalo v severoněmeckém Hamburku, mimo jiné proti sexismu, sexuálnímu násilí či seminářům, které mají muže naučit poblouznit ženy a tak je snadno získat. Také v Berlíně v noci demonstrovalo několik tisíc lidí, ani zde ale nedošlo k výraznějším střetům s policií či násilnostem. V celách skončili čtyři lidé a jeden policista utrpěl lehké zranění.

V poledne strana Zelených na Alexandrově náměstí odhalila sousoší věnované Edwardu Snowdenovi, Julianu Assangeovi a Chelsee Manningové (dříve Bradley Manning), které mnozí aktivisté považují za hrdiny, neboť vyzradili americké špionážní a vojenské praktiky. Socha s názvem Anything to say? (Chcete něco říci?) je koncipována jako trojice zmíněných osob, které stojí na židli. V plánu je, že dílo italského umělce Davida Dormina bude postupně vystaveno v řadě zemí.

Na odpolední prvomájové oslavy v berlínské čtvrti Kreuzberg dorazilo téměř 45 000 lidí. Následné večerní demonstrace, kterou obvykle provázejí útoky levicových aktivistů, se podle policejních údajů zúčastnilo zhruba 18 000 lidí, protest se ale znovu obešel bez větších konfliktů. K ostřejším střetům večer došlo při protestech v Hamburku, kde demonstranti házeli na policisty petardy a různé předměty. Několik policistů utrpělo zranění a několik demonstrantů bylo zadrženo.

Oslavy ve Francii jsou naopak nejednotné, neboť různé odborové svazy pořádají vlastní shromáždění. Znatelný je také rozkol francouzské nacionalistické Národní fronty. Její zakladatel Jean-Marie Le Pen položil věnec u pomníku Johanky z Arku až několik hodin poté, co tak učinila jeho dcera a nynější šéfka fronty Marine. Kladení věnce Marině Le Penové na několik minut znemožnilo několik žen s odhalenými ňadry ze známé aktivistické skupiny Femen. Dívky v narážce na nacionalistickou politiku Národní fronty skandovaly Heil Le Penová, tedy obdobu nacistického pozdravu Heil Hitler.

Prvomájový protest hnutí Femen
Zdroj: ČTK/Panoramic/Gwendoline Le Goff

Prvomájové průvody Moskvou nezkazilo ani špatné počasí

Na moskevském Rudém náměstí slaví Prvního máje na 140 000 lidí, po celém Rusku se pak očekávalo až 2,5 milionu účastníků oslav. Manifestace byly ohlášeny ve zhruba 700 ruských městech. „Ačkoli není pěkné počasí a mluví se o krizi, lidé mají dobrou náladu,“ řekl novinářům před oficiálním začátkem manifestace moskevský starosta Sergej Sobjanin. „Moskva v minulosti čelila řadě různých krizí, vždy z nich ale vyšla silnější a krásnější. A tak tomu bude napořád,“ dodal. Sobjanin počet lidí na hlavním metropolitním náměstí odhadl na více než 100 000.

V Moskvě se konalo několik manifestací. Tu hlavní na Rudém náměstí organizovala Federace nezávislých odborů. Jejím hlavním motem je „Mír! Práce! Máj!“. „Jsou to základní hodnoty, to je základ pro každého. Nejdůležitější věcí je zachovat mír,“ řekl agentuře TASS předseda nezávislých odborářů Michail Šmakov.

Další oslavy v Moskvě se konaly na Suvorovově náměstí, kde manifestovali komunisté, nebo na Puškinově náměstí, kam své přívržence svolala nacionalistická Liberálnědemokratická strana Ruska.

Kvůli oslavám platí v ruské metropoli řada dopravních uzavírek, z nichž mnohé se týkají i pěších. Na bezpečnost dohlíželo přes 7000 policistů a členů jednotek ministerstva vnitra.

Prvomájový průvod za účasti několika desítek tisíc lidí prošel také Simferopolem, metropolí Rusy anektovaného Krymu. Manifestující vedle vlajek bývalého Sovětského svazu nesli také ruskou trikoloru a portréty ruského prezidenta Vladimira Putina.

Oslavy za účasti tísíců lidí se konaly i v Petrohradě. Zde se podle Interfaxu sešli také představitelé opozice, mimo jiné malé liberální strany Jabloko, a aktivisté hájící práva homosexuálů, kteří měli vlajky USA, EU a Ukrajiny.

Prezident Putin v rámci oslav udělil v Kremlu pět titulů Hrdiny práce Ruské federace, čímž počet takto vyznamenaných vzrostl podle agentury TASS na 15. Titul byl zaveden prezidentským dekretem v roce 2013 a je považován za připomínku dob Sovětského svazu: vyznamenání zavedl sovětský vůdce Josif Stalin v roce 1927. Po druhé světové válce se název změnil na „Hrdina socialistické práce“ a titul byl zrušen v roce 1991, kdy Sovětský svaz zanikl. Obnovení vyznamenání západní komentátoři označovali za úlitbu velké části ruské společnosti tesknící po sovětských časech.

Poměrně klidný průběh měly mnohatisícové manifestace ve Švýcarsku, v Curychu ale levicoví anarchisté napadli barvou několik bank. Tradiční masové prvomájové průvody v Rakousku se nesly i v duchu začátku předvolebního boje – naši jižní sousedé půjdou k urnám v říjnu. V Řecku oslavily odbory svátek práce stávkami na železnici a v námořní dopravě, v Aténách se zhruba 13 000 lidí zúčastnilo pochodů na protest proti úsporným opatřením. V italském Miláně odpůrci globalizace během prvomájové demonstrace zapálili pobočku banky BNL a házeli zápalné lahve na policisty. Ti proti nim použili slzný plyn.