Nepálský zázrak i tragédie: Jedni přežili, druzí by byli raději mrtví

Káthmándú – Dalšího přeživšího vytáhli záchranáři v Nepálu z trosek zhroucených budov v Káthmándú. Po patnáctiletém Pemovi Lamovi našli asi dvacetiletou Krišnu, oba v sutinách přečkali pět dní. Počet obětí sobotního zemětřesení v Nepálu stoupl na 5844, dalších více než jedenáct tisíc lidí utrpělo zranění a přes 80 osob otřesy půdy o síle 7,8 stupně zabily v sousední Indii a čínské oblasti Tibetu.

Krišnu vytáhli v metropoli ze sutin hostelu, kde pracovala jako pokojská. Uvízla v troskách jednoho ze spodních pater s třemi dalšími mrtvými lidmi, včetně svého strýce. Jedno z těl museli záchranáři nejprve odstranit, než se dostali až k ní. Na její vysvobození spojily síly týmy z Norska, Izraele a Francie. Žena svoje zachránce informovala, že slyšela v troskách křik zřejmě dalších lidí a požádala je, aby sutiny dál prohledávali.

Bylo by lepší, kdybych zemřel, říká zachráněný Nepálec

Přes 80 hodin přežil v troskách i rolník Riši Khanal. Těšil se na svůj odjezd do Dubaje, kde měl nastoupit jako uklízeč do občerstvení KFC za 220 dolarů měsíčně (asi 5400 korun). Doufal, že získané peníze pomohou jeho rodině dostat se z tíživé finanční situace a chudoby. Jeho naděje ale vzaly kvůli zemětřesení za své. Khanal přežil 82 hodin v troskách budovy a byl zachráněn, jak ale nyní říká, raději měl zemřít: Lékaři mu totiž museli amputovat nohu.

Zachráněný Riši Khanal
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Whitehotpix

Khanal v sobotu právě dojedl oběd v jedné z budov v Káthmándú a vyšel do druhého patra sedmiposchoďové budovy, když se najednou začalo všechno chvět a padat. Na zem ho srazilo řítící se zdivo a uvěznilo mu nohy. Za chvíli ze zřítila i střecha. „Křičel jsem o pomoc, ale tři dny jsem neslyšel žádný zvuk a nepřišlo mi, že by se v mé blízkosti někdo nacházel,“ uvedl Khanal. Téměř se nemohl hýbat, přesto se mu ale podařilo vytáhnout si z kapsy kapesník, ten pomočil a poté se snažil moč z něj nasát. „To mi dodalo energii, abych mohl dál křičet. A přežil jsem,“ dodal Nepálec, který musel pít vlastní moč a byl si jistý, že zemře. 

V troskách hotelu měl kolem sebe mrtvoly a šířil se tam odporný zápach. Šestadvacetiletý Khanal ale vytrvale bušil na trosky, což nakonec k němu přivedlo francouzský záchranný tým, který ho po asi pětihodinové operaci společně s nepálskými záchranáři vyprostil. Jeho tři přátelé, kteří byli ve stejné budově, při otřesech zahynuli. Když ale Khanala dovezli do nemocnice, lékaři zjistili, že není jiná možnost, než mu amputovat nohu.

„Co budu po zbytek života dělat? Moje příležitost pracovat v Dubaji je pryč, nemůžu ani pracovat jako farmář,“ uvedl Khanal. „Ani nemám peníze, abych si koupil kolečkové křeslo. Co budu dělat a jak zabezpečím svou rodinu?“ dodal mladý Nepálec z nemocničního lůžka.

Riši Khanal dorazil do Káthmándú minulý týden ve středu z vesnice na západě Nepálu. Opustil svou manželku a šestiměsíčního syna, půjčil si od místních lichvářů asi 1100 dolarů a chystal se na odlet do Dubaje, kde měl v rámci práce mít zajištěno i ubytování a stravu. Z Káthmándú měl vyrazit v pondělí. Doufal, že práce, kterou mu nabídli, mu zajistí, že do půl roku všechny dluhy splatí.