Rakušané si už za tři roky u piva nezapálí

Vídeň - Rakouští hospodští bojují proti vládnímu plánu úplně vykázat kuřáky z restaurací a barů. Zákaz sice má začít platit za tři roky, už teď ale budí velké vášně. V zemi se bez cigaret neobejde třetina dospělých a majitelé provozoven se bojí propadu tržeb. Úplný zákaz kouření v restauracích by podle nich byl útokem na demokracii, svobodu a také nedovoleným zásahem do jejich podnikání.

Už šest let sice musí být v zemi oddělené prostory pro nekuřáky, zákon má ale tolik výjimek, že není problém ho obejít. O škodlivosti kouření majitelé hospod, barů a kaváren nepolemizují. Tvrdí ale, že bez kuřáků v Rakousku zkrachuje desetina z padesáti tisíc podniků a mnoho zaměstnanců v pohostinství přijde o práci.  

Hustý dým se tak táhne třeba i pěti restauracemi Heinze Pollischanského. Ač je sám zapřisáhlý nekuřák, popelníků na stolech se zbavit nechce. „Lidé by nechodili do restaurací. Nepili a nekouřili by méně, ale konzumovali by doma. Tím zabijí pohostinství a problémy se přenesou i na naše dodavatele,“ tvrdí Pollischansky, který kvůli tomu svolal před parlament ve Vídni demonstraci. Poslancům vzkázal, že návrh zákona mají shodit ze stolu - a rozhodně nebyl sám. „Znamenalo by to, že o zaměstnání přijde pět tisíc číšníků a dalších pět tisíc lidí z dalších profesí. Celkem tedy tato politika znamená ztrátu deseti tisíc pracovních míst,“ přidává se k němu mluvčí rakouských vrchních Helmut Hinterleitner.

Demonstrace před rakouským parlamentem proti zákazu kouření v restauracích
Zdroj: ČT24

Majitelé restaurací i jejich zaměstnanci chtějí, aby vláda platila osvětové programy a lidé přestali kouřit sami. Pak by podle nich popelníky na stolech vůbec nebyly třeba. Vláda je ale pevně rozhodnutá cigarety uhasit. Nabídla jediný ústupek - kdo změní svůj podnik na nekuřácký před platností zákona, tomu vyplatí prémii. Heinz Pollischansky to odmítl - v jeho restauracích tak bude dým ke stropu stoupat do poslední možné chvíle, konstatuje zpravodaj ČT David Miřejovský.

Zapálit si u piva v rakouské hospodě? Žádný problém... (zdroj: ČT24)