Papež loni na milodarech rozdal 41 milionů

Řím – V přepočtu přes 41 milionů korun vydal loni papež František na pomoc nejchudším. Částka poskytnutá bezdomovcům, uprchlíkům, vězňům, zahraničním studentům, nemocným, seniorům a dalším lidem v nouzi se přitom meziročně zvýšila o čtvrtinu.

Jak informoval úřad papežského almužníka, který je podporou sociálně slabých pověřen, peníze šly nejčastěji přímo dotčeným jednotlivcům, kterých loni bylo zhruba 8000, ale směřovaly i k celým náboženským komunitám v nouzi. Částka poskytnutá jednotlivým příjemcům je podle polského arcibiskupa a papežského almužníka Konrada Krajewského většinou nízká, aby se dostalo na co nejvíce lidí.

Z iniciativy papežova almužníka se například nedávno konala exkluzivní prohlídka Sixtinské kaple, vatikánských muzeí a zahrad určená pro bezdomovce. Poblíž Svatopetrského náměstí pak nechal papež pro bezdomovce zbudovat sprchy a bezplatné holičství a rozdal jim také stovky deštníků a spacích pytlů. Dárky, které Františkovi přivážejí státní návštěvy, nechává vydražit a peníze pak putují právě do fondu na almužny. Na den Nanebevstoupení Páně 14. května plánuje papež uskutečnit charitativní koncert. Čestnými hosty, kteří většinou sedávají v prvních řadách, budou letos chudí lidé z Říma.

Papež František od svého nástupu do úřadu před dvěma lety opakovaně požadoval chudou církev pro chudé a už se několikrát setkal s bezdomovci, chudými, nemocnými či starými lidmi, nebo například s vězni.

Papež František
Zdroj: Evandro Inetti/ČTK/ZUMA