Antonov: Rusko nebude válčit proti Ukrajině za žádných okolností

Moskva – Rusko nepovažuje Ukrajinu za nepřítele a Moskva proti ní nepovede válku za žádných okolností. V rozhovoru pro list Komsomolskaja pravda to uvedl náměstek ruského ministra obrany Anatolij Antonov. „Nedovedu si to představit ani teoreticky. Myslím, že i Kyjev bude dost rozumný, aby nás neprovokoval,“ podotkl náměstek.

Západ tvrdí, že se na Ukrajině pohybují tisíce ruských vojáků. Moskva to opakovaně popírá a žádá důkazy. Antonov v rozhovoru připomněl, že na jihovýchodě Ukrajiny působí od září 2014 70 ruských důstojníků, kteří pracují pro společné Kontrolní a velitelské centrum. Do země je prý povolal Kyjev, aby fungovali jako prostředníci mezi ukrajinskou armádou a povstalci. Toto centrum podle Antonova spolupracuje s pozorovateli OBSE. 

Náměstek doufá, že Německo a Francie využijí svého vlivu a nedopustí, aby Kyjev eskaloval situaci v Donbasu. Moskva prý Evropu v tomto úsilí podpoří. Washington ale podle něj dělá chybu, že zvažuje dodávku zbraní Ukrajině. Veškeré snahy vedoucí k příměří dojednanému v Minsku by pak byly k ničemu, upozornil Antonov.

Vztahy Rusko-NATO na bodu mrazu 

Náměstek se vyjádřil také k přerušeným kontaktům s Aliancí. Podle něj „nic nezbylo“. Žádné akce mezi Ruskem a NATO neprobíhají a ani se do budoucna nechystají. 

Aliance nyní požaduje snížení ruského personálu při zastoupení v bruselském štábu NATO. Informoval o tom počátkem dubna list The New York Times. Ruská mise má podle představitelů Aliance příliš mnoho členů a významná část z nich může být agenty ruských tajných služeb.  

V misi nyní pracuje přes 50 lidí, což je víc, než do centrály vyslala řada členských států Aliance. Počet Rusů se má snížit na třicet. Antonov to označil za nový nepřátelský krok. „Přestali nám vydávat víza a nepouštějí naše zástupce do štábu, takže budeme nuceni snižovat stavy. Žádné společné akce se nekonají,“ konstatoval Antonov.  

Americké stíhačky na litevské základně Siauliai
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Rusko je oficiálním partnerem Aliance od roku 1994, stejně jako další čtyři desítky zemí. NATO spolupráci s Moskvou formálně pozastavilo v dubnu 2014 po ruské anexi ukrajinského Krymu.

  • „Absence kontaktů v době ukrajinské krize nepřispívá k normalizaci vztahů. Tím spíš, že někteří členové NATO využili ukrajinské události k rozpoutání bezuzdné protiruské kampaně,“ prohlásil Antonov.   

Pokusy Aliance izolovat Rusko ale podle něj zkrachovaly. Moskva se neorientuje jen na spolupráci se Západem; vojenské styky udržuje se 78 zeměmi světa, zdůraznil náměstek. Mezi nejvěrnější ruské spojence Antonov zařadil postsovětské republiky Arménii, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán a Tádžikistán.