Konec tmavé obrazovky: Řecká ERT začne znovu vysílat

Atény - Řecký parlament schválil zákon, který umožní obnovit vysílání veřejnoprávní rozhlasové a televizní společnosti ERT. Přerušeno bylo zhruba před dvěma lety kvůli úsporám. Obnovení vysílání bylo jedním z předvolebních slibů levicové strany Syriza, která již v roce 2013 protestovala proti rozhodnutí ukončit provoz 75 let staré instituce.

Provoz ERT řecká vláda každoročně financovala částkou kolem 300 milionů eur (8,2 miliardy korun). Stanice byla odpojena v červnu 2013, propuštěno bylo všech zhruba 2700 zaměstnanců. Několik jich v budově zůstalo a vysílalo dál po internetu. Později sídlo televize vyklidily speciální jednotky. Z budovy zmizely transparenty a změnilo se logo. Krok tehdejší vlády premiéra Antonise Samarase vyvolal silné protesty v Řecku i v zahraničí a vedl bezmála k rozpadu vlády.

Nástupkyní ERT se stala výrazně štíhlejší společnost NERIT. Ta má zhruba 500 zaměstnanců, tedy méně než pětinu ve srovnání s ERT. NERIT by nyní měla být sloučena nebo pohlcena ERT.

Řecká veřejnoprávní ERT obnoví činnost (zdroj: ČT24)

Vláda uvedla, že vezme zpět přes 1500 zaměstnanců, které propustila po ukončení provozu ERT, a zůstanou i ti, kteří dělali pro NERIT. Zákon televizi přiklepl roční financování v přepočtu přes jeden a půl miliardy korun (60 milionů eur). Další detaily má vláda zveřejnit v příštích měsících.

Řeckého ministra financí prý napadli levicoví extremisté

Řadu dalších slibů, které Syrizu posadily do ministerských křesel, politici ale zatím neplní. Vláda jedná o plánu reforem a škrty negumuje tak usilovně, jak Řekové čekali. Nespokojenost přímo pocítil šéf řeckých financí Janis Varufakis, když po něm v jedné restauraci v aténské čtvrti Exarchia začali anarchisté házet sklo a slovně ho napadat. Zpronevěřil se podle nich svým ideálům. Před zraněním ho prý ochránila jeho žena Danae vlastním tělem. Útočníci se pak prý snažili Varufakise napadnout, aniž by zranili jeho manželku, po chvíli své úsilí ale vzdali a z restaurace odešli. Co přesně incident vyvolalo, není zcela jasné - média o něm informoval sám Varufakis.