Je vůdce Islámského státu po smrti?

Teherán - Vůdce Islámského státu (IS) abú Bakr Bagdádí je podle íránské tiskové agentury FARS ve stavu klinické smrti. Bagdádí byl údajně v březnu těžce zraněn při jednom z amerických náletů, Pentagon ale zprávu nepotvrdil. Islámský stát podle neověřených informací teď vede jeho nástupce abú Alá Afrí.

Bagdádí byl podle neověřených íránských zpráv převezen na Golanské výšiny a tam nyní prohlášen za klinicky mrtvého. Britský list The Guardian tento týden napsal, že Bagdádí je stále naživu, ale kvůli zranění páteře se nemůže hýbat. Je prý v péči lékařů v iráckém Mosulu, a protože nemůže IS řídit, převzal jeho práci Afrí jako dočasný vůdce. Jde prý o vycházející hvězdu IS. Afrí v minulosti pracoval v Iráku jako učitel fyziky. „Je významnější, chytřejší, má lepší vztahy než Bagdádí. Je dobrý řečník a má charisma,“ citoval americký časopis Newsweek poradce irácké vlády Hišáma Hášimího.

Bagdádí se na veřejnosti objevoval jen sporadicky. Loni vystoupil, když ohlásil vznik chalífátu na severu Iráku a Sýrie a sebe označil za jeho vůdce. Redaktor ČT Pavel Novotný připomíná, že podle některých spekulací Bagdádí je spíše tváří IS, fakticky ale organizaci neřídí a vedení mají v rukou bývalí důstojníci Saddáma Husajna. Také spekulace o smrti Bagdádího se objevily už několikrát, lze nicméně považovat za pravděpodobné, že vůdce IS je vážně zraněn. Podle některých spekulací se dokonce léči na Ukrajině.

Vůdce IS Bagdádí je prý klinicky mrtev (zdroj: ČT24)

Bagdádí je označován za chalífu, tedy nejvyššího muže na území, které IS zabral v severní Sýrii a Iráku.