Nad Tel Avivem létá vlaštovka s transplantovaným německým peřím

Nejen lidem, ale už i nemocným zvířatům může pomoci transplantace. Izraelští veterináři tak transplantací letkových per zachránili zraněnou vlaštovku od jisté smrti. Zlomené letky ptákovi znemožňovaly let, který je pro vlaštovky životně důležitý, ve vzduchu se dokonce i krmí.

Vlaštovky jsou v Izraeli oblíbené, proto když našli v Tel Avivu mladou vlaštovku se zlomenými křídly, odnesli ji hned do veterinární nemocnice při zoologické zahradě Ramat Gan Safari. Jelikož by takto zraněné zvíře nemohlo přežít, rozhodli se veterináři zlomené peří nahradit jiným.

Následovala komplikovaná akce, při níž ve spolupráci s německou veterinární klinikou ve Frankfurtu získali z Německa letková pera od mrtvé vlaštovky. Ty vyztužili němečtí veterináři karbonovými vlákny a odbornice na rehabilitaci vlaštovek Christiane Haupt s nimi doletěla do Izraele, kde mohla začít samotná operace.

Zákrok, při kterém byla vlaštovka v narkóze, trval dvě hodiny. Zraněnému ptákovi totiž není možné připevnit jakákoli křídla. Aby mohla vlaštovka i nadále létat, musí mít náhradní peří správnou velikost i tvar a zároveň musí být připevněno pod stejným sklonem jako původní křídla.

Operace se ale podařila a poté, co se probrala z narkózy, naučila se vlaštovka za pomoci veterinářů s novými křídly létat. Pak už stačilo zvířecího pacienta řádně vykrmit a vypustit do prostor zoologické zahrady, odkud už prý odletěla nad Tel Aviv.

Vydáno pod