Europoslanci podpořili opatření na záchranu uprchlíků

Štrasburk - Evropská unie by měla výrazně posílit záchranu uprchlíků ve Středozemním moři, k čemuž by mohlo přispět i společné financování podobné operace, jakou loni ukončila Itálie. Se šéfem Evropské komise se na tom dnes shodli europoslanci v debatě, která předchází hlasování o rezoluci k situaci běženců. Většina poslanců se staví kriticky k výsledkům nedávného mimořádného summitu EU a členské země by se podle nich místo ochrany vlastních hranic měly zaměřit na záchranu životů běženců.

Šéf komise Jean-Claude Juncker označil za vážnou chybu ukončení Itálií financované záchranné operace Mare Nostrum, která vedla k záchraně desetitisíců životů v minulých dvou letech. „Nebylo normální, aby to celé financovala Itálie,“ prohlásil šéf EK. Závěry vrcholné schůzky, na níž představitelé unie přijali plán počítající se ztrojnásobením finančních prostředků do probíhajících bezpečnostních operací ve Středozemním moři, označil Juncker za nedostatečnou.

Většina poslanců se s ním shodla na potřebě rozšíření stávajících operací Triton a Poseidon tak, aby se primárně nezabývaly ochranou hranic, ale záchranou lidí. „Evropa musí přijmout odpovědnost. Je třeba zavést Mare Nostrum na evropské úrovni,“ prohlásila portugalská europoslankyně za frakci svobodných Laura Ferraraová.

Europoslanci podpořili opatření k ochraně uprchlíků (zdroj: ČT24)

Odpůrci rozšiřování záchranných operací a dalšího otevírání Evropy uprchlíkům, o němž hovořil Juncker, upozorňovali na příklad Austrálie, která po letech vstřícného přístupu k imigraci přitvrdila pravidla kvůli množství ilegálních imigrantů u svých břehů. „Máme se vydat australskou cestou, která byla chybná? Ne, nemůžeme povolit miliony uprchlíků u evropských hranic,“ prohlásil Nigel Farage ze Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP).

Od řady poslanců si on či Marine Le Penová z francouzské Národní fronty vysloužili kritiku za populistický přístup, kterým podle kritiků chtějí na celoevropském tématu uprchlíků získávat politické body ve vlastních zemích.

AI: Evropská opatření jsou nedostatečná

Podle mezinárodních organizací pro lidská práva nejsou evropská opatření dostatečná. Podle Amnesty International je problém, že mise působí pouze kolem hranic Itálie, a všechny lodě, které se potopily, pluly blíž Libyi. Organizace proto žádá pátrací mise tam, kde se lodě potápějí. Z některých členských států zaznívá, že by osmadvacítka měla zavést kvóty pro povinný příjem uprchlíků, s tím ale řada zemí včetně Česka nesouhlasí.

Uprchlíci u italských břehů
Zdroj: ČT24