Požár u Černobylu se blíží k zónám nejvíce zamořeným radiací

Černobyl - Lesní požár, který v úterý propukl v okolí havarované černobylské jaderné elektrárny na Ukrajině, se blíží k nejvíce zamořeným zónám. Plameny jsou prý ale pod kontrolou a radiační situace je v okolí elektrárny v normálu. Očekává se prý, že oheň bude do večera uhašen, v současné době je rozšířen na ploše asi sta hektarů.

Požár vznikl v méně zamořené oblasti, ale nyní postupuje západním směrem do míst, která byla při explozi elektrárny v roce 1986 radiací zamořena více. Postižené oblasti jsou zarostlé vegetací a obtížně dostupné. Hoří les, suchá tráva a rákos na březích říčky Už, oznámila agentura TASS s odvoláním na správce třicetikilometrového ochranného pásma. Kyjevu, ležícímu asi sto kilometrů jižněji, podle ukrajinských záchranářů žádné nebezpečí nehrozí.

Pozornost černobylskému požáru věnují i ruští záchranáři, kteří podle moskevských médií ukrajinským kolegům nabídli pomoc. Dostalo se jim údajně odpovědi, že žádná cizí pomoc na Ukrajině není zapotřebí.

Požár v okolí Černobylu (zdroj: ČT24)

Podle úterního prohlášení premiéra Arsenije Jaceňuka se Ukrajina potýká s nejrozsáhlejším požárem od roku 1992. „Chtěl bych veřejnost uklidnit, že situaci máme pod kontrolou. Od samotné elektrárny je požár vzdálen asi 20 kilometrů. Naši záchranáři aktivně pracují, aby šíření požáru zabránili,“ řekl premiér.

Šestadvacátého dubna 1986 došlo k havárii jaderné elektrárny v Černobylu na Ukrajině, tehdy součásti Sovětského svazu. Havárie uvolnila tolik radioaktivní kontaminace jako 400 bomb z Hirošimy. Radioaktivní mrak postupoval přes Sovětský svaz do východní Evropy, Skandinávie i celé severní polokoule. Evakuováno a přesídleno bylo asi 350 tisíc lidí z Ukrajiny, Běloruska a Ruska. Sovětská vláda se snažila příčiny, rozsah a následky tragédie tutlat, počet obětí se odhaduje na několik set tisíc. Po havárii byla v třicetikilometrovém okruhu kolem zničeného reaktoru vyhlášena zakázaná zóna, odkud bylo obyvatelstvo vystěhováno a kam byl přístup zakázán. V pozdějších letech úřady zákaz zmírnily, do některých oblastí se nicméně ani dnes bez povolení a bez doprovodu nesmí.

Havárie v Černobylu
Zdroj: ČTK/AP/Vladimir Repik
Vydáno pod