Směr Berlín. Noční vlci se možná vydají na cestu individuálně

Noční vlci, které včera Poláci nepustili do země, zrušili svou cestu do Berlína. Oznámil to vůdce ruských motorkářů Alexandr Zaldostanov. Několik dalších příslušníků skupiny s potřebným schengenským vízem ale možná plánovanou trasu projede. Ministr vnitra Milan Chovanec včera zopakoval, že pokud budou bikeři dodržovat zákony, přes Česko cestovat smí.

Někteří Noční vlci prý původně plánovanou trasu možná projedou. „Neděláme nic nezákonného. S těmi, kdo do EU mohou, budeme ještě věc projednávat. Kdo splňuje zákonné podmínky, možná se do Evropy vydá. Znovu ale potvrzuji, že nás není ani dvacet,“ konstatoval Zaldostanov.   

Kolona měla původně v úmyslu projet na počest 70. výročí konce druhé světové války z Moskvy přes Minsk, Varšavu, Vratislav, Brno, Bratislavu, Vídeň, Mnichov a Prahu do Berlína. První etapu z Moskvy do Minsku absolvovalo podle médií několik desítek motorkářů z Ruska, Běloruska a Kazachstánu.  

Noční vlci
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS/Artyom Geodakyan

O pondělní přejezd z Běloruska do Polska se ale pokusila už jen zhruba desítka Rusů. Tamní úřady po několikahodinové hraniční prohlídce cestu kolony z hraničního přechodu Terespol do Varšavy zakázaly.  

Motorkáři skončili na sankčním seznamu, míní Zaldostanov

Podle Zaldostanova dosud nedostali oficiální zdůvodnění, proč jim polské úřady cestu v koloně neumožnily. Vůdce bikerů si myslí, že motocyklisté byli zařazeni na sankční seznam. „Oficiální seznamy neexistují, ale jsou i jiné,“ poznamenal dnes Zaldostanov. „Zajímá nás, proč jsme se tam ocitli a za co. Oficiální zdůvodnění nemáme,“ konstatoval ruský motorkář.  

Zaldostanov označil problémy s průjezdem Evropou za „laciný cirkus provinčních měřítek“. Obvinil polské úřady, že s ruskými motorkáři „hrají podivnou hru, při níž se zbraní v ruce na hranicích prohledávají bikerům zavazadla a hrabou se v jejich prádle“. 

  • V pondělí se navíc objevily zprávy, že přinejmenším některým členům ruské kolony německé úřady zrušily platnost schengenských víz. Bez nich nemohou na území žádného státu EU vstoupit.     

Cesta přes Finsko? Motorkáři to nebudou mít snadné ani tam  

O důvod polského zákazu se podle finských médií zajímají i Helsinky. Ministryně vnitra Päivi Räsänenová uvedla, že finské úřady se s žádostí o informaci obrátily na polskou pohraniční stráž.

V některých ruských médiích se objevily zprávy o tom, že po zamítnutí cesty přes Polsko zvažují Noční vlci náhradní trasu přes Finsko, odkud by trajektem cestovali do Německa. Räsänenová ale upozornila, že „platná víza ještě nejsou zárukou toho, že vjezd do země je automaticky povolen“.  

Noční vlci
Zdroj: ČT24

Motorkáři mají hodně blízko ke Kremlu 

Noční vlci patří k nejstarším, nejznámějším a největším motorkářským klubům v Rusku. Klub vznikl v roce 1989 a původně sdružoval ctitele rockové hudby a tehdejšího prezidenta Gorbačova. Pro pětitisícový klub s přísným režimem je dnes zásadní podpora politiky Vladimira Putina. Kvůli napomáhání ruské okupaci Krymu se vůdcové klubu dokonce ocitli na sankčním seznamu USA. Putin jim udělil státní vyznamenání – Zaldostanovovi konkrétně za „aktivní práci při vlastenecké výchově mládeže“. 

Podle ruských liberálních médií jde o gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry. Předloni byli členové klubu zapleteni do přestřelky se znepřáteleným motorkářským gangem Tři cesty, která se neobešla bez obětí na životech.

Průjezd kolony "Cesta vítězství" Českou republikou
Zdroj: ČT24

Původně plánovaný program cesty Nočních vlků:

  • 25. 4. – Moskva–Smolensk

  • 26. 4. – Minsk–Katyň; Minsk–Brest

  • 27. 4. – Brest–Vratislav

  • 28. 4. – Vratislav

  • 29. 4. – Vratislav–Osvětim; Osvětim–Hrabyně

  • 30. 4. – Hrabyně–Ostrava

  • 1. 5. – Hrabyně–Ostrava; Bělotín (Ceremonie na pohřebišti vojáků Rudé armády s památníkem; Suchdol nad Odrou)

  • 2. 5. – Ostrava–Brno; Brno–Vídeň

  • 3. 5. – Vídeň–Mnichov

  • 4. 5. – Mnichov

  • 5. 5. – Mnichov–Praha

  • 6. 5. – Praha

  • 7. 5. – Praha–Torgava; Torgava–Berlín

  • 8. 5. – Berlín–Karlshorst

  • 9. 5. – Berlín

Vydáno pod