Uvízlé horolezce vysvobodily z Everestu vrtulníky

Všichni horolezci, kteří po zemětřesení a lavinách uvízli na svazích Mount Everestu, už jsou v bezpečí. S odvoláním na výpravy v základním táboře o tom informovala agentura Reuters. Laviny o víkendu odřízly většinu cest z vrcholu. Horolezce proto postupně evakuovaly vrtulníky.

Po sobotním zemětřesení, které si vyžádalo jen v Nepálu tisíce mrtvých, následovala na Everestu lavina. Zabila na místě až 22 lidí, další desítky zranila. Základní tábor byl zničen a na cestě směrem k vrcholu uvízly expedice – série lavin jim totiž zničila lana a žebříky.

Snímky před a po pádu laviny:

Do prvního výškového tábora proto létaly celé pondělí tři vrtulníky, které horolezce evakuovaly. Sestupovaly sem zároveň výpravy z tábora číslo dvě nad ním. Podle agentury Reuters se během pondělí podařilo dostat do základního tábora 170 horolezců. „Everest nad základním táborem je nyní prázdný,“ konstatoval dánský horolezec Carsten Lillelund Pedersen na své facebookové stránce.

Lidé přišli skoro o všechny věci  

Kanaďan Nick Cienski uvedl, že mnozí horolezci, které helikoptéra přepravila z vyšších poloh do základního tábora, své stany nenašli. Lavina o odhadované rychlosti 300 kilometrů za hodinu je zasypala nebo smetla pryč.

„Spousta těch lidí nemá žádné stany, nic jim nezbylo, všechno je roztroušené po ledovci,“ prohlásil Cienski ve videu na Facebooku. „Jediné, co mají, jsou věci, s nimiž přiletěli vrtulníkem, věci, které mají v batohu,“ dodal.  

Unikátní záběry: Na základní tábor na Everestu se řítí lavina (zdroj: ČT24)

V době katastrofy bylo na Mount Everestu asi 350 členů zahraničních výprav a dvakrát tolik místních šerpů.

Na svahu Everestu už nikdo nezůstal, informoval na Twitteru rumunský horolezec Alex Gavan: