Baltimore se rozloučil s Freddiem Grayem. Nad jeho smrtí visí otazníky

Baltimore - Tisíce lidí se přišly rozloučit s Freddiem Grayem, ve Spojených státech nejnovějším symbolem nedůvěry mezi bělošskou policií a černochy. Jeho pohřeb se odehrál nedaleko místa, kde před osmi dny zemřel poté, co ho zatkli policisté. Utrpěl při tom vážná zranění. Brutalita mužů zákona i nejasnosti okolo jeho úmrtí vyvolaly v minulém týdnu vlnu velkých protestů. Pár hodin po pohřbu se pořádkové síly opět střetly s desítkami černošských obyvatel.

Na pohřeb vyslal své zástupce Bílý dům, přítomni byli i příbuzní dalších černochů, jejichž smrt vyhnala v minulých měsících lidi do ulic takřka po celých Spojených státech. V Baltimoru demonstranti žádají odpovědi už přes týden - veskrze poklidné protesty se o víkendu na chvíli zvrhly, když hrstka lidí začala demolovat obchody a policejní auta. Musela do toho dokonce vstoupit rodina Freddieho Graye, která se snažila situaci uklidnit slovy, že by si nebožtík takové násilnosti rozhodně nepřál.

Smrt Freddieho Graye ještě stále nebyla objasněna (zdroj: ČT24)

Samotný pohřeb se konal v baptistickém kostele New Shiloh. Dva a půl tisíce lidí sledovalo smuteční projevy řečníků, mezi nimiž vystoupil i reverend Jesse Jackson, dlouholetý občanskoprávní aktivista. V jeho řeči zaznělo, že se Gray stal obětí nerovnosti panující ve městě. „Proč nemůže západní strana Baltimoru dostat to, co má centrum?“ zeptal se Jackson a zároveň připomněl případy předchozích zabití Afroameričanů ze strany policie. „Fred nebyl první obětí, ale už stojedenáctou (od roku 2010),“ dodal Jackson.

V hodinách následujících po pohřbu došlo v severozápadní části Baltimoru k potyčkám mezi desítkami černošských obyvatel a zástupci pořádkových sil. Podle tvrzení policistů se dav choval agresivně, zaútočil na ně před místním nákupním centrem a několik z nich zranil.

Slzný plyn opět úřaduje

  • Baltimorská policie dnes oznámila, že členům jejího sboru hrozí vážné nebezpečí, neboť místní gangy se prý spojily s cílem „sejmout“ nějaké policisty. Členy údajného spojenectví jsou nechvalně proslulé černošské kriminální organizace Black Guerilla Family, Bloods a Crips.

  • V Annapolis, ležícím 50 kilometrů od Baltimore, se v neděli uskutečnilo shromáždění na podporu policistů. Uspořádala ho iniciativa „United for Blue“ založená dvěma manželkami místních policistů. „Jsme tu, abychom policistům poděkovali a dali jim najevo, že si naše komunita váží jejich práce,“ uvedla Kelly Winceová, jedna z organizátorek. Shromáždění se zúčastnila zhruba stovka občanů Annapolisu.