Přes 4000 obětí zemětřesení v Nepálu, o desítkách Čechů se nic neví

Káthmándú – Tragická bilance sobotního zemětřesení v Nepálu stále stoupá. Údaje o mrtvých se zatím pohybují kolem 4000, zraněno bylo více než 7000 lidí. Tvrdí to agentura AP s odkazem na místní úřady. Nepálští představitelé odhadují, že obětí může být až kolem 5000; odhady humanitárních organizací jsou ještě tragičtější – mrtvých prý může být až 15 000. České úřady zatím nemají informace, že by mezi oběťmi byli Češi. Lidé v postižených oblastech nocují pod širým nebem nebo ve stanových městech, kde nemají vodu ani elektřinu, telefony nefungují.

S nejhůře zasaženými oblastmi v horách nebylo doposud navázáno spojení. Z toho důvodu se nepálské úřady obávají, že počet mrtvých se dostane k 5000. Ještě pesimističtější vyhlídky má Lex Kassenberg, který řídí záchranné práce světové humanitární organizace Care International v Nepálu. „Oněch více než 3000 mrtvých, které registrujeme nyní, je velmi předběžné číslo. Údaj bude stoupat přes hranici 10 000, možná až přes hranici 15 000,“ prohlásil Kassenberg podle britského deníku The Guardian

Otřesy o síle 7,8 stupně Richterovy stupnice se staly největší katastrofou v himálajské zemi od roku 1934, kdy zde při zemětřesení zahynulo 8500 lidí, a počet obětí neustále roste. Kromě mrtvých v Káthmándú a okolí zemřelo nejméně 18 lidí při sesuvu laviny na Mount Everestu. V oblasti nejvyšší hory světa se údajně pohřešuje přes 200 lidí. Další stovky se kvůli zavaleným cestám nemůžou hnout z místa. V nejistotě dál zůstávají jejich rodiny. „Mluvili jsme o všech nejhorších možných scénářích, které jsme si uměli představit. Ale nikdo nikdy nezmínil zemětřesení,“ podotkla matka přeživšího horolezce Andyho Landa ze Spojených států.

Každou hodinou se snižuje šance, že záchranáři vyprostí ze sutin přeživší. „Tento typ situace, zemětřesení o této síle, je velice obtížný pro záchranné práce. Protože tu není dost místa pro nářadí, musíme postupovat ručně, tudíž je tu trvalé a vysoké riziko,“ konstatoval člen čínského záchranného týmu. „Pravděpodobnost přežití se za prvních 48 hodin snižuje asi na 70 nebo 60 procent. Od té chvíle jde ale rychle dolů. Největší význam proto mají lokální síly a síly z okolních států,“ upozornil Petr Vodička z pražského hasičského záchranného sboru.

  • Tuzemské ministerstvo zahraničí zatím nemá zprávy o tom, že by mezi oběťmi byli i nějací ČešiV Nepálu jich je podle posledních informací 233. S 26 českými občany se ale zatím nepodařilo navázat kontakt, informoval velvyslanec ČR v Dillí Miloslav Stašek. „Pátráme i ve východní Indii, kde jsou nahlášeni dva pohřešovaní čeští občané,“ konstatoval Stašek.  

V pátrání pomáhá i Google a Facebook

Internetový vyhledávač Google a sociální síť Facebook zprovoznily po zemětřesení v Nepálu nové bezplatné služby; jejich prostřednictvím je možné hledat lidi a rychleji pomáhat postiženým oblastem.

Díky facebookovému nástroji „Security Check“ se mohou lidé z těžce postižených oblastí rychle ohlásit, nebo naopak kontaktovat se v těchto oblastech navzájem.

Google nabízí vyhledávací databázi „Personfinder“, do níž může kdokoliv zadat jména pohřešovaných, popřípadě obětí katastrofy. Uživatelé na místě tak vidí, koho hledat a průběžně mohou databázi aktualizovat. Starší verzi Personfinder Google zprovoznil už v roce 2010 po ničivém zemětřesení na Haiti.

Nepál navíc včera zasáhlo další zemětřesení o síle 6,7 stupňů Richterovy škály. Ven vyhnalo i ty, kterým sobotní otřesy domy nezničily. Desítky tisíc lidí v Káthmándú opět spaly na ulicích. Do domů, které poškodily otřesy, se vracet nechtějí. „Tam, kde bydlím, máme problémy, proto jsem tady, abych si zachránil život,“ podotkl Madhuban Runsid. 

Lidé se řadí do front na vodu a v několika málo otevřených obchodech není k dostání takřka nic. „Jsme zavaleni žádostmi o záchranu a pomoc z celé země,“ řekl agentuře Reuters Dípak Panda z nepálského krizového výboru. 

Následky zemětřesení v Nepálu
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Lidé prchají z Káthmándú – bojí se dalších otřesů

Silnice vedoucí z milionové metropole uhnízděné v horském údolí jsou ucpané lidmi, kteří se –mnozí s dětmi na rukou – snaží dostat do autobusů, nebo si stopnout nějaký automobil či nákladní vůz.

Obrovský nápor raněných zdravotní infrastruktura v rozvojové zemi vůbec nezvládá. Ranění čekají na ošetření mnoho hodin. Někteří lékaři vyrazili přímo do terénu. „V naší nemocnici už nebylo bezpečno, takže jsme šli pomáhat ven, mezi lidi,“ uvedl lékař Sandeš Dahal.

Spolupracovník Lékařů bez hranic Jan Trachta

„Vymyká se to všem běžným misím. Všude vládne chaos, není elektřina ani voda. První dny po zemětřesení je to všechno otázka logistiky. Obvykle vznikají i komické situace, kdy přijedou lékaři a sestry z celého světa, stojí před sutinami, kde jsou ranění, a nemají žádný prostor nebo materiál, jak by jim mohli pomoci. Proto záleží na zkušenostech organizací, jak jsou schopny se zorientovat.“

Telefonní spojení jen přes satelit 

V Nepálu jen málokde funguje elektřina, přerušené jsou dodávky vody a řada míst je odříznutých od světa, jelikož nefunguje telefonní spojení. „Nejsme schopni se s nikým spojit, takže s našimi lidmi komunikujeme přes satelitní telefon. Pokud ho nemají u sebe, tak je možné komunikovat pouze přes e-maily či SMS. Když mají vybitý mobil nebo jsou nedostupní někde v horách, tak jejich dohledání a navázání kontaktu může trvat několik dnů,“ poznamenal Stašek. 

Letiště v nepálské metropoli už je v provozu, do země proudí humanitární pomoc a záchranáři – 260členný tým se chystá vyslat třeba Izrael. „Plánujeme postavit nemocnici, kde budeme moct operovat. Bude tam také intenzivní a lůžková péče. Dokonce chceme vážně raněné transportovat a léčit v Izraeli,“ sdělil šéf týmu Dudu Dagan.

Do Káthmándú by měli odpoledne dorazit také tři koordinátoři Červeného kříže. Společnost se zaměří hlavně na pomoc tamním lékařům, zásobování pitnou vodou a opravy domů. „Vzhledem k tomu, že se blíží monzuny, které za měsíc vypuknou naplno, bude klíčové, aby si lidé mohli alespoň provizorně zastřešit obydlí plastovými látkami,“ upozornil vedoucí humanitárních programů Marek Štys z Člověka v tísni. 

Evropská komise oznámila v reakci na zemětřesení v Nepálu, že okamžitě uvolní na pomoc tři miliony eur (81 milionů korun).

České humanitární organizace vyhlásily finanční sbírky

  • Společnost Člověk v tísni posílá do oblasti tříčlenný humanitární tým, který bude distribuovat pomoc nejohroženějším lidem. Na okamžitou pomoc uvolní až jeden milion korun. Peníze mohou lidé posílat na konto sbírky SOS NEPÁL na číslo 54333345/0300.

  • Také česká Charita vyhlásila peněžitou sbírku a uvolnila 200 000 korun. Lidé mohou příspěvky posílat na účet číslo 55660022/0800, variabilní symbol 107. Vybrané prostředky pošlou pracovníci charity své partnerské organizaci v Nepálu. „Aktuálně lidé potřebují zejména jídlo, vodu a přístřešky pro lidi,“ uvedl Lukáš Laube z Charity ČR.

  • Další sbírku organizuje humanitární organizace ADRA, číslo jejího konta je 66888866 /0300, variabilní symbol 380. Zájemci mohou využít i dárcovské SMS ve tvaru DMS ADRA, kterou je možné zasílatna číslo 87777. Česká ADRA současně uvolnila 400 000 korun na okamžitou humanitární pomoc, tedy potraviny, přístřešky, vodu či léky. Přímo v Káthmándú se nachází pobočka ADRA, jejíž pracovníci jsou již v terénu.

  • V postižené oblasti pomáhají i pracovníci Červeného kříže. Jeho česká pobočka shromažďuje finanční prostředky na sbírkovém účtu 333999/2700, variabilní symbol 1504. „Zaměříme se na oblast Gorka v epicentru zemětřesení. Zásadní teď bude dostat na místo co nejrychleji urgentní zdravotní pomoc a dostatek jídla a vody. Poté se začneme zaměřovat na provizorní opravy zničených domů,“ uvedl vedoucí humanitárních programů Člověka v tísni Marek Štys.

  • Humanitární sbírku na pomoc obětem zemětřesení vyhlašuje také spolek Namasté Nepál, peníze je možné posílat na účet 129929929/0600 pod variabilním symbolem 1234. „Vyzval bych turisty, aby se nebáli a aby do Nepálu jezdili. Turismus je totiž v Nepálu jediným zdrojem příjmů,“ řekl k pomoci v delším časovém horizontu Tomáš Beránek z organizace Namasté.

  • Sbírka neziskové organizace Středisko humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie ČCE.