Nepálem otřáslo silné zemětřesení, obětí je přes 1500

Káthmándú/Dillí – Zemětřesení o síle 7,9 stupně otřáslo Nepálem, Indií a Pákistánem. Nejvíce škody napáchalo v nepálské metropoli Káthmándú. Podle policie si vyžádalo až 1500 mrtvých a tento počet může ještě růst. Oběti jsou podle médií i v okolních zemích, nejméně 36 mrtvých hlásí Indie a dva Bangladéš. Šest lidí zemřelo v důsledku zemětřesení i v Tibetu. Český zastupitelský úřad zatím nemá informace, že by mezi oběťmi byl některý z českých občanů.

Češi ale momentálně v Nepálu jsou. Podle aktuálních informací českého ministerstva zahraničí se jich tam pohybuje 72. „S 32 z nich se zatím nepodařilo navázat kontakt, ostatní jsou v pořádku. Zatím nemáme žádnou informaci, že by mezi oběťmi byl český občan,“ řekla mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová.

V Nepálu se v současné době nachází i dvacítka klientů cestovní kanceláře Livingstone. „Ta zásadní informace je, že všichni jsou v pořádku a zdrávi,“ uvedl v ČT majitel této cestovní kanceláře Rudolf Škvaříček.

„Postupně se nám daří spojit se s českými občany, o nichž máme informaci, že v Nepálu působí. Doposud máme hlášeny jen ztráty cestovních dokladů. Na místě bude pomáhat naše konzulka,“ uvedl český velvyslanec v Indii Miloslav Stašek, přičemž upozornil, že v zemi právě probíhá hlavní sezona trekové turistiky i horolezeckých výstupů na nejznámější himalájské osmitisícovky. „Jedním z negativních efektů zemětřesení je nebezpečí lavin,“ dodal Stašek s tím, že i turistické skupiny, v nichž by měli být Češi, se snaží pracovníci ambasády kontaktovat, což je ovšem stížené tím, že v postižených oblastech došlo k přerušení telefonického spojení následkem poškozené mobilní sítě.

Ministerstvo zahraničních věcí zveřejnilo na svém webu aktuální varování pro české občany, aby kvůli zemětřesení zvážili cestu do Nepálu. Současně uvedlo telefonní linky na zastupitelské úřady v Indii a Nepálu, kam by se měli obrátit Češi, kteří se nacházejí v postižené oblasti.

Následky zemětřesení: lavina na Mount Everestu i zničené památky v Káthmándú

Dnešní zemětřesení skutečně strhlo lavinu, konkrétně v oblasti Mount Everestu, kde v základním táboře zahynulo nejméně deset lidí. V zavaleném táboře a v dalších částech Mount Everestu podle úřadů bylo v době neštěstí minimálně 1000 lidí, z toho zhruba 400 cizinců.

Přímo v Káthmándú pak byla zničena řada budov včetně těch historických v centru města, jež je zapsáno na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Například se zřítila devítiposchoďová historická věž Dharahara na známém náměstí Durbar, postavená v 19. století pro vojenské účely. V jejích troskách zůstalo podle agentury Reuters až 50 lidí.

„Všichni jsou venku v ulicích, lidé spěchají do nemocnice,“ napsal zpravodaj agentury Reuters v Káthmándú. Fotografie kolující po internetu ukazují trosky budov a vystrašené obyvatele, jak sedí venku na ulici. Městem se rozezněly houkačky sanitek a přelétávají nad ním vrtulníky. Rozhlas varoval obyvatele, aby zachovali klid a zůstali venku, neboť úřady se obávaly následných otřesů. Ty se později skutečně dostavily, asi hodinu po zemětřesení a měly sílu 6,6 stupně.

Podle Richterovy stupnice je zemětřesení o síle 7,0-7,9 označeno za VELMI SILNÉ a dochází při něm ke značnému poškození budov. Ročně se celosvětově vyskytne kolem 20 případů takovýchto otřesů.

Nejhorší zemětřesení zažil Nepál v roce 1934. Tehdy mělo sílu 8,3 stupně a téměř
zničilo Káthmándú a města Bhaktapur a Patan. Zahynulo zhruba 8500 lidí.

Epicentrum otřesů bylo podle americké geologické služby USGS lokalizováno v hloubce pouhých dvou kilometrů, a to v oblasti mezi Káthmándú a Pokharou, přibližně 80 kilometrů severozápadně od nepálské metropole. Čínské středisko pro výzkum zemětřesení (CENC) naměřilo v oblasti dokonce hodnoty 8,1 stupně Richterovy stupnice.

Situaci v Káthmándú bezprostředně po zemětřesení označil za kritickou nepálský ministr informací Minendra Rijal a zároveň apeloval na asistenci ze zahraničí při odstraňování následků tragédie. „Potřebujeme profesionální pomoc od složek, které mají v tomto směru více znalostí a jsou lépe vybaveny,“ zdůraznil Rijal. Připravenost vyslat do Káthmándú pomoc již deklarovali předsedové vlád Indie a Pákistánu, Naréndra Módí a Naváz Šaríf.

Spojené státy uvedly, že do Nepálu vyšlou pomocný tým. Uvolnily už milion dolarů (více než 25 milionů Kč) jako první část finanční podpory. Pomoc Nepálu slibují také další země a charitativní organizace. Některé z nich již sestavují pomocné týmy, jejich vyslání ale komplikuje skutečnost, že kvůli zemětřesení bylo uzavřeno mezinárodní letiště v nepálském hlavním městě Káthmándú.

Speciální vysílání ČT24 k zemětřesení v Nepálu (zdroj: ČT24)