Policie „unesla“ mexickou teenagerku k nepravé matce v Texasu

Mexiko/Texas – Čtrnáctiletá Mexičanka Alondra Luna Núňezová si prožila peklo. Policie odvlekla dívku násilím ze školy v Guanajuatu v centrálním Mexiku a poslala ji do Texasu. Jedna z tamních žen totiž tvrdila, že je dívčina matka. Testy DNA ale prokázaly, že nejsou příbuzné. Alondra tak byla po týdenním dramatu odvezena zpátky domů.

Mexičanku odvlekla policie do Texasu k nepravé matce (zdroj: ČT24)

Dorotea Garcíová tvrdila, že dívka se stejným křestním jménem je její dcera a do Mexika ji nelegálně odvezl bývalý partner. Po dívce pátral Interpol. 

Alondru odvlekla policie přímo ze školy – bránila se. Video z policejního zásahu rozpoutalo mezinárodní pobouření. Natočilo ho hned několik přihlížejících a do věci se vložil i konzulát.

Policie jednala na základě soudního příkazu, okomentoval omyl mexický ministr zahraničí. 

Alondřina skutečná rodina se snažila úřady upozornit na chybu – ještě před policejní akcí jim doložila dívčin rodný a křestní list a řadu rodinných fotografií. Nic nepomohlo.  

„Soudkyně řekla 'Je to ona', a bylo to,“ podotkla Alondra. Soud uznal svou chybu až poté, co test DNA jednoznačně vyloučil, že by byla hledanou dívkou. „Je strašné, že vám mohou něco takového udělat,“ prohlásila Alondřina skutečná matka. 

Dívka prý byla svou neplánovanou cestou velmi rozrušená, protože nikdy nebyla tak daleko od rodiny. Později zveřejnila video, na němž říká, že je v pořádku. „Spojené státy jsou pěkné. Nechápu, co říkají, protože je všechno v angličtině,“ sdělila dívka. 

Obě dívky měly podobnou jizvu

Vše se prý točilo kolem jizvy, kterou měla Alondra i hledaná dívka na obličeji. Lišila se ale v jednom podstatném detailu. „Ona ji měla nad okem, já na nose,“ popisovala dívka po šťastném znovushledání s rodinou.   

Její domnělá matka v ní prý ihned viděla osm let pohřešovanou dceru. „Lidé, kteří mě znají, nepotřebují vysvětlovat to, co se stalo,“ řekla AP žena, která pátrá po dceři se stejným jménem Alondra od roku 2007, kdy byla unesena.   

Soudkyně Cinthia Mercadová se prý snažila především zajistit, aby byly dodrženy mezinárodní dohody o boji proti přeshraničním únosům dětí. V jejich rámci již putovala přes hranice řada navrácených dětí. Po mnohých včetně Alondry Díazové Garcíové ale dlouhá léta úřady marně pátrají.