Dechberoucí záběry: Chilský vulkán dál zlobí, hrozí silný výbuch

Santiago de Chile – Chilská sopka Calbuco od čtvrtka už dvakrát vybuchla. Vulkán vychrlil sloup sopečného popela do výšky 10 kilometrů. Úřady evakuovaly tisíce obyvatel v okruhu 20 kilometrů od místa erupce. Situaci ale komplikuje řeka rozvodněná tajícím sněhem, která odřízla část oblasti od zbytku země. Popel by mohl večer dorazit k chilské metropoli - ovlivní i některé lety. Odborníci přitom varují, že hrozí ještě silnější erupce.

První výbuch přišel ve středu – trval hodinu a půl. Další následoval po několika hodinách. Zatím nejsou žádné zprávy o mrtvých nebo zraněných. Pohřešuje se ale jeden mladý horolezec.  

Města nacházející se poblíž sopky zasypala vrstva popela. Na některých místech je vrstva vysoká až metr. Místní obyvatelé se ho snaží odklidit. Mraky sopečného popela také přiměly aerolinky ke zrušení řady letů v Chile i v Argentině. 

Podívejte se na činnost sopky ŽIVĚ.

V okruhu 20 kilometrů od vulkánu se už evakuovala většina z asi 5000 obyvatel. Úřady také uzavřely oblast kolem sopky, kde se nacházejí města Puerto Varas a Puerto Montt „Nevíme, jak bude vulkán reagovat. Teď sloup sopečného popela klesl, to ale minulou noc také a potom byl znovu velmi aktivní. Hlavní prioritou je ochránit obyvatele a zajistit, že se všichni budou moci vrátit do svých domovů,“ konstatovala prezidentka Michelle Bacheletová. 

Vítr nyní žene popel směrem k 1000 kilometrů vzdálené metropoli Santiago de Chile. Dorazit by tam mohl večer. Většina popela ale směřuje do sousední Argentiny. Podle odborníků by se mohl dostat až k hlavnímu městu Buenos Aires. 

Vulkán Calbuco je považován za jednu ze tří potenciálně nejnebezpečnějších aktivních sopek na chilském území. V zemi je vulkánů asi devadesát. Před nynější nečekanou erupcí nebyla sopka Calbuco podle úřadů nijak zvlášť aktivní 54 let. Představitel místní správy Alejandro Verges řekl, že před náhlou erupcí se nic zvláštního se sopkou nedělo.  

Chilská sopka narušuje dopravu na zemi i ve vzduchu (zdroj: ČT24)

Letadla v ohrožení

V březnu lidi ohrožovala sopka Villarrica, která se nachází rovněž na jihu Chile. Nynější erupce je ale podle chilské prezidentky vážnější. Odborníci tvrdí, že současné erupce jsou jen o trochu slabší než erupce chilské sopky Puyehue v roce 2011, kdy sopečný prach v atmosféře donutil zrušit letecké spojení aerolinky až v Austrálii.

Podle serveru Airlive.net se popel vyvržený vulkánem Calbuco přesunul na sever a bude mít dopad na některé komerční lety: