Německá rozvědka prý roky pomáhala Američanům s odposlechy

Berlín - Německá Spolková zpravodajská služba (BND) roky pomáhala americké Národní agentuře pro bezpečnost (NSA) se sledováním a odposlechy evropských firem a zřejmě i politiků. Vyplývá to z informací, které má k dispozici magazín Der Spiegel. Německé kancléřství, pod které rozvědka spadá, bez dalších podrobností uvedlo, že byly v činnosti zpravodajské služby zjištěny určité nesrovnalosti. Předseda parlamentního vyšetřovacího výboru pro činnost NSA Patrick Sensburg dnes řekl, že případem se zabývá německá prokuratura, ta to ale popřela.

Německá rozvědka údajně poskytla Američanům na jejich žádost zpravodajská data až ve 40 000 případech týkajících se Evropy. Der Spiegel uvedl, že se šlo o IP adresy a mobilní telefonní čísla. Podle všeho se NSA zajímala o evropský zbrojní koncern EADS, leteckého výrobce Eurocopter (nyní Airbus Helicopters) či o francouzské úřady. Cílem sledování mohli být zřejmě i politici.

Poprvé se o problému spolupráce v BND hovořilo již v roce 2008, kdy se zjistilo, že některé úkoly odporují vzájemné smlouvě o společném boji proti terorismu. Po skandálu s odposlechy NSA v roce 2013 se problém začal řešit důrazněji, mimo jiné se zjistilo, že některá zjišťovaná data jsou v rozporu se západoevropskými a německými zájmy.

Kancléřství se podle Der Spiegelu o všech sporných případech dozvědělo teprve v březnu, mezitím již nařídilo zevrubné prošetření činnosti rozvědky. „U BND byly zjištěny technické a organizační nedostatky,“ uvedl v prohlášení mluvčí kancléřky Steffen Seibert. Dodal, že vláda ale nemá žádné důkazy o masivním odposlouchávání německých a evropských občanů.

Prokuratura vyšetřování kroků rozvědky popírá

Poslanec Sensburg dnes prohlásil, že případ již řeší německá prokuratura, která parlamentní výbor požádala o nahlédnutí do některých dokumentů. Dodal také, že výbor již pomoc přislíbil, neboť jde o věc společného zájmu. Prokuratura ale následně vyšetřování v souvislosti s nejnovějšími obviněními dementovala.

Téma odposlechů je v Německu velmi citlivé. V roce 2013 zveřejnil někdejší spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden dokumenty, které ukazovaly na rozsáhlé sledovací a odposlechové praktiky NSA. Ze zveřejněných složek vyplynulo, že Američané sledovali i vrcholné evropské politiky, mimo jiné německou kancléřku Angelu Merkelovou. Tato odhalení otřásla vztahy mezi Berlínem a Washingtonem. 

NSA
Zdroj: ČTK/DPA/Nicolas Armer

Levice vyzývá k vyšetřování vlastizrady

Nové informace rozbouřily celou německou politickou scénu. Šéf Levice Bernd Riexinger dokonce požaduje, aby byla prošetřena možná vlastizrada. „BND byla zřejmě několik let pobočkou americké tajné služby,“ řekl Riexinger deníku Mitteldeutschen Zeitung. Šéf BND Gerhard Schindler by měl podle něj převzít za skandál plnou zodpovědnost a okamžitě odstoupit.

Stephan Mayer z vládní CSU výzvy k rezignaci Schindlera odmítá jako unáhlené, nicméně uznává, že nová obvinění jsou velice závažná. „Apeluji na co nejrychlejší a co nejúplnější prošetření celé věci,“ prohlásil člen parlamentního kontrolního výboru.

Hlavní zodpovědnost za tyto praktiky leží podle Zelených na kancléřce Merkelové. „Kontrola BND je záležitostí kancléřství, tedy přímo Angely Merkelové. Kancléřka se musí postarat o to, aby byla celá kauza kompletně vyšetřena,“ prohlásila předsedkyně frakce Zelených Katrin Göringová-Eckardtová.