Hon na korupčníky: Čínský seznam 100 nejhledanějších uprchlíků

Peking – Čína zveřejnila seznam stovky nejhledanějších Číňanů podezřelých z korupce. Jsou mezi nimi zaměstnanci v bankovnictví, pojišťovnictví i docentka historie. Nejvíc uprchlíků prý žije ve Spojených státech. Protikorupční tažení spustil čínský prezident Si Ťin-pching. Podle něj by jinak mohlo dojít ke zhroucení komunistické strany. Si je považován za nejsilnějšího čínského vůdce za poslední desítky let.

Čína zveřejnila jména stovky nejhledanějších korupčníků (zdroj: ČT24)
  • Soudy do loňska kvůli hospodářským zločinům vynesly přes sto tisíc trestů. V síti uvázly i velké ryby. Trest smrti tak hrozí třeba bývalému šéfovi čínské bezpečnosti. „Čou Jung-kchang byl nejmocnější nebo druhý nejmocnější z prezidentových protivníků. Odstranit ho vsazením do vězení určitě vysílá zprávu všem ostatním, že Si Ťin-pching je mocný,“ podotkl politický komentátor Gordon Chang. 

Prezident mluví o korupčnících jako o „tygrech“ a „mouchách“ podle toho, na jaké úrovni působí. Na korupčníky, kteří ze země uprchli, se zaměřuje nedávno spuštěná kampaň s názvem Sky net. Ta je pokračováním jiné iniciativy Hon na lišky, při níž komunističtí agenti pronásledovali hledané osoby v zahraničí. Podle zpráv v médiích se podařilo dostat zpět do Číny 680 uprchlíků z 69 zemí.

Čína zveřejnila seznam 100 nejhledanějších uprchlíků
Zdroj: ČT24

„Kamkoli se vydáte, stejně vás zatkneme“ 

Seznam 100 nejhledanějších občanů, kteří utekli do zahraničí, zveřejnila tento týden čínská Ústřední komise pro disciplinární inspekci na základě podkladů z protikorupční agentury. Podle šéfa komise Fu Kchueje má seznam ukázat odhodlání komunistického režimu pokračovat v pronásledování lidí nacházejících se mimo zemi. „Kamkoli půjdete, stejně vás zatkneme a přivedeme zpět,“ podotkl úředník. 

Ve stovce nejhledanějších Číňanů je celkem 77 mužů, kteří se pravděpodobně dostali do Severní Ameriky. Čtyřicet z nich se prý ukrývá ve Spojených státech, 26 pak v Kanadě. „Jde o běžné úředníky, policisty i vysoké politiky. Je to průřez čínskou společností,“ prohlásila Kateřina Procházková, redaktorka zahraniční redakce ČT.

Čína zveřejnila seznam 100 nejhledanějších uprchlíků
Zdroj: ČT24

Jedním ze seznamu je i 44letý Čcheng Mu-jang – šéf Pekingské reklamní agentury a syn bývalého šéfa provincie Chebej. Podle vyšetřovatelů spolu se svou sestrou ošidil stát na daních o v přepočtu asi šest milionů korun. Před trestem stihl utéct do Kanady. Jeho sestra však čínskému vězení a 21milionové pokutě neunikla.  

„Čína žádá Interpol a další kanály, aby orgány činné v trestním řízení v těchto zemích posílily svou spolupráci a napomohly k tomu, aby tito podezřelí čelili spravedlnosti,“ uvedl protikorupční úřad ve svém prohlášení. 

Seznam obsahuje také 10 uprchlíků, kteří by měli žít ve Francii, tři v Británii a další pak v Austrálii, Novém Zélandu, Singapuru či Thajsku a jiných státech. Čínské úřady už loni oznámily, že ve Spojených státech žije celkem asi 150 ekonomických uprchlíků.  

Podle washingtonské organizace Global Financial Integrity odtekly z Číny mezi lety 2005 a 2011 nelegálně skoro tři biliony dolarů. „Korupce je prorostlá v celé čínské společnosti. Je to věc, která je tam po statisíce let. Prezident a jeho vláda tenhle problém asi jen tak nevyřeší. Je to gesto,“ podotkla Procházková.

Čínský prezident je nejmocnějším vůdcem od dob Mao Ce-tunga 

Nejvíc lidí ze zmiňovaného seznamu uteklo z Číny v roce 2013. Tehdy se stal prezidentem Si Ťin-pching a boj proti korupci vyhlásil za jednu z priorit svého vládnutí. Čtenář Rousseaua i Dostojevského má po dvou letech v úřadě pevnou půdu pod nohama. Po éře kolektivního vedení se stává nejmocnějším čínským vládcem od dob Mao Ce-tunga.  

Čínský prezident Si Ťin-Pching
Zdroj: ITAR-TASS/Krasilnikov/ČTK

První čínský prezident narozený po válce si dává pozor na mediální obraz. Pomáhá mu i jeho manželka, známá umělecká celebrita. Si dusí čínský internet a rád se nechává vídat po boku vojáků. Rozhodující slovo má také v zahraniční politice. Snaží se mírnit napětí s Japonskem. 

Netají se nesouhlasem se západním pojetím lidských práv a naopak prohlubuje byznys s Afrikou. Stále významnější jsou pro Peking i vztahy s Moskvou – s ruským prezidentem Vladimirem Putinem si dobře rozumějí.