Američtí instruktoři cvičí ukrajinské gardisty v Donbasu, tvrdí Moskva

Moskva – Výcvik bojovníkům ukrajinské Národní gardy údajně poskytují přímo v bojových zónách v Donbasu američtí instruktoři. Uvedlo to ruské ministerstvo obrany, Pentagon to ale vzápětí popřel a americký ministr zahraničí John Kerry vyzval Moskvu k odsunu všech ruských ozbrojených sil z východu Ukrajiny. Na střelnici Javoriv u Lvova začalo tento týden společné cvičení ukrajinských vojáků a amerických výsadkářů. Moskva manévry ostře kritizovala.

„Znepokojení veřejnosti by měl vyvolat fakt, že američtí vojenští instruktoři cvičí ukrajinské gardisty v provádění útočných akcí v městských podmínkách. Neodehrává se to ale ve Lvovské oblasti, jak to líčí ukrajinské televizní kanály, nýbrž bezprostředně v zónách bojových akcí u měst Mariupol, Severodoněck, Artemivsk a Volnovacha,“ řekl agentuře Interfax mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Mluvčí Pentagonu dnes označila jeho tvrzení za „komický pokus odvést pozornost“ od akcí ruské armády na východě Ukrajiny. „Moskva neustále dodává separatistům na východě Ukrajiny ničivé zbraně, trénuje je a poskytuje jim podporu v příkrém rozporu se svými závazky z Minsku,“ prohlásila mluvčí Eileen Lainezová. Pentagon podle ní jasně prohlásil, že jeho instruktoři cvičí ukrajinské vojáky na západě země při hranicích s Polskem.

Do manévrů u Lvova se vedle asi 300 Američanů postupně zapojilo 900 ukrajinských vojáků, výcvik vojáků nedaleko polských hranic potrvá asi šest měsíců. Zprávy o přítomnosti amerických vojenských instruktorů na východě Ukrajiny se objevily v minulých dnech v několika ruskojazyčných ukrajinských médiích a zpravodajských serverech doněckých a luhanských povstalců.

Americko-ukrajinské manévry
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Konašenkov se dnes zároveň ohradil proti zprávám amerických diplomatů o přesouvání ruské bojové techniky přes ukrajinské hranice. Podle nedávného prohlášení mluvčí ministerstva zahraničí USA Marie Harfové jde v poslední době zejména o prostředky protivzdušné obrany. Podle ruského mluvčího jsou podobná tvrzení „překvapivě nekompetentní“.

Kerry vyzval Moskvu, aby odsunula své vojáky z Donbasu

Šéf americké diplomacie John Kerry dnes v telefonickém rozhovoru se svým ruským kolegou Sergejem Lavrovem znovu vyzval Moskvu k odsunu všech ruských ozbrojených sil z východu Ukrajiny a požádal, aby Rusko přimělo donbaské povstalce dodržovat mírové dohody z Minsku. Kerry se zmínil také o sporu ohledně působení amerických instruktorů na Ukrajině, které je podle něj „zcela transparentní“ a slouží výhradně cílům ukrajinské obrany. Instruktoři, kteří cvičí ukrajinské vojsko na západě země při hranicích s Polskem, navíc přišli na Ukrajinu na pozvání kyjevské vlády, upozornil ministr.

Agentura TASS ve zprávě o rozhovoru ministrů napsala, že „ruská strana na různých úrovních nejednou ujistila, že veškerá tvrzení o nasazení ruských vojsk na Ukrajině nejsou ničím jiným, než propagandistickými výmysly“. Nikdo prý zatím nepředložil reálné důkazy o přítomnosti ruských vojáků, přestože rusko-ukrajinská hranice je „pod trvalým dozorem západních tajných služeb“.

Moskva obviňuje Spojené státy, že stály v pozadí Majdanu a tím i svržení Janukovyčova režimu. Po těchto událostech následovala anexe ukrajinského Krymu Ruskem a ozbrojené povstání proruských separatistů podporovaných Moskvou na východě Ukrajiny. Boje si tam doposud vyžádaly více než 6000 lidských životů.