Omylem jsme zabili dva rukojmí, přiznal Bílý dům

Washington – Spojené státy přiznaly, že při lednové operaci proti teroristům z Al-Káidy omylem zabily dva rukojmí – Američana a Itala. Extremisté je zadržovali na hranicích Afghánistánu a Pákistánu. Při operaci zemřel také jeden z lídrů radikálního hnutí a další její člen. Podle amerického prezidenta byly zásahové jednotky přesvědčeny, že se v sídle teroristů neukrývali žádní civilisté.

Zpravodajské agentury potvrdily, že Američan Warren Weinstein a Ital Giovanni Lo Porto zemřeli při lednové vládní protiteroristické operaci. „Operace byla zaměřena na sídlo Al-Káidy. Neměli jsme důvod se domnívat, že se rukojmí nachází na pomezí Afghánistánu a Pákistánu. Žádná slova nemohou plně vyjádřit naši lítost nad touto tragédií,“ napsal Bílý dům.  

Na videu z roku 2013 Weinstein říkal, že se cítí „zcela opuštěný a zapomenutý“:

Američané zabili při operacích v tomto regionu i dva Američany patřící k Al-Káidě – Ahmeda Farouqa a Adama Gadahna. Ani u nich se prý nevědělo, že se tam nachází.

  • Farouq byl podle Bílého domu jeden z vůdců Al-Káidy. Gadahn prý v řadách teroristů působil jako propagátor, a podle agentury AP byl dokonce mluvčím vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina.
  • Gadahn se nakonec stal jediným Američanem, který byl po druhé světové válce
    obviněn z velezrady. Za pomoc vedoucí k jeho dopadení byla vypsána odměna jeden
    milion dolarů.

„Prezident nařídil, aby informace byly odtajněny a sdíleny s americkým lidem,“ píše se dál v prohlášení Bílého domu. „Nese plnou odpovědnost za tyto operace, a je přesvědčen, že je důležité, aby americký lid získal co nejvíce informací o naší protiteroristické operaci, zvláště když bere životy spoluobčanů.“ 

Barack Obama, americký prezident

„Jako manžel a jako otec si nedokážu představit muka, která zažívají rodiny Weinsteina a Lo Porta. Dnes chci prostě říci toto: Jako prezident a jako vrchní velitel beru plnou zodpovědnost za všechny naše protiteroristické operace, včetně té, která nechtěně vzala život Warrenovi a Giovannimu. Hluboce lituji toho, co se stalo. Jménem vlády Spojených států se hluboce omlouvám rodinám.“

Bílý dům operaci obhajoval s tím, že byla „v souladu s právem a prováděna v souladu s naší (americkou) protiteroristickou politikou“. Washington chce ale zjistit, co se přesně stalo, aby mohl do budoucna dalším ztrátám předejít. „Mnozí lidé z administrativy strávili roky tím, že se snažili najít a osvobodit Weinsteina a Lo Porta,“ připomněl Bílý dům. 

Americká vláda chce finančně kompenzovat rodinám mrtvých rukojmích ztrátu jejich
blízkých, oznámil později mluvčí Bílého domu Josh Earnest. Částku ale odmítl upřesnit.
  
Místopředsedkyně senátního výboru pro kontrolu zpravodajských služeb Dianne Feinsteinová vyzvala k přehodnocení postupu americké armády v Afghánistánu a Pákistánu v zájmu minimalizace počtu civilních obětí. Považuje za nezbytné, aby Pentagon každý rok publikoval zprávu o počtu obětí.

Civilní ztráty? Součást války, obhajuje postup Washingtonu senátor McCain
  
Podle republikánského senátora Johna McCaina incident s Weinsteinem a Lo Portou nezpochybňuje nasazování bezpilotních letadel v boji s terorismem. Jeho slova podpořil i senátor Lindsey Graham. „Je to účinná zbraň ve válce s terorismem a plně podporuji její zachování,“ prohlásil. Nežádoucí civilní ztráty jsou podle něj „součástí války“.
  
Italská vláda dala najevo, že se jí smrt Lo Porty dotkla, odpovědnost za ní ale podle Říma plně nesou teroristé. Weinsteinova manželka Elaine naproti tomu obvinila pákistánskou vládu, že si v případě jejího muže nepočínala dost operativně. „Nereagovali včas, když se objevila možnost jeho osvobození,“ řekla a dodala, že pro Islámábád nebylo Weinsteinovo propuštění prioritou.

Oběti? Oba muži se snažili v Pákistánu pomáhat

Třiasedmdesátelitý Weinstein právě pracoval na smlouvě pro Agenturu Spojených států pro mezinárodní rozvoj, když byl v srpnu 2011 unesen v pákistánském městě Láhauru. Al-Káida s ním zveřejnila několik videí. „Opravdu nevím, proč ho drží,“ řekla loni jeho manželka Elaine. „Je to jen starý nemocný muž, který dělal svou práci v Pákistánu ve prospěch pákistánského lidu,“ dodala. 

Lo Porto byl humanitární pracovník. Dříve působil ve Středoafrické republice nebo na Haiti. V Pákistánu zmizel v lednu 2012. Snažil se zde pomoci obnovit oblast zasaženou záplavami. Italský ministr zahraničí začátkem tohoto roku uvedl, že vláda pracuje na jeho propuštění.