Návratu odvolaného Bezáka by se bratislavský arcibiskup nebránil

Bratislava – Návratu bývalého trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka do funkce by se předseda Konference biskupů Slovenska Stanislav Zvolenský nebránil. Zdůraznil, že se neobává rozhodnutí Vatikánu o Bezákovi, ať bude jakékoli. Podivil se však nad kroky kardinála Miloslava Vlka, který nedávno Róbertu Bezákovi zajistil audienci u papeže.

Odvolání Róberta Bezáka z funkce trnavského arcibiskupa rozdělilo slovenskou společnost. Zatímco však část katolické veřejnosti proti rozhodnutí Vatikánu protestovala, ostatní biskupové se mu podřídili. Nyní, po Bezákově audienci u papeže, kdy se rýsuje i možnost jeho návratu, však bratislavský arcibiskup a předseda Konference biskupů Slovenska Stanislav Zvolenský zdůraznil, že by nic neměl ani proti takovému rozhodnutí. „Uvědomuji si, že to mnozí označí za alibismus, ale dovolte mi zopakovat ještě jednou, že Róberta Bezáka jsem neodvolal ani já, ani Konference biskupů Slovenska. Na to nikdo z nás prostě nemá pravomoc. Já jsem nebyl Bezákovým 'šéfem', ani 'katem', ačkoliv to někteří stále opakují,“ řekl Stanislav Zvolenský serveru Pravda.sk. Dodal, že o odvolání trnavského arcibiskupa ani nežádal. Dodal však, že Bezák podle něj nebyl odvolán bezdůvodně.

Současně se Zvolenský podivil nad krokem kardinála Vlka. Emeritní pražský arcibiskup totiž Bezákovu audienci ve Vatikánu zprostředkoval. „Nepovažovali jsme za vhodné, abychom se ze Slovenska angažovali takovým způsobem, jakým to učinil například pan kardinál Vlk,“ řekla hlava bratislavské arcidiecéze.

Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Róberta Bezáka odvolal v polovině roku 2012 tehdejší papež Benedikt XVI. Vatikán svůj krok nezdůvodnil, spekulovalo se o Bezákových liberálních postojích, ale také o tom, že se nepokusil zakrýt zpronevěru arcidiecézního majetku svým předchůdcem Jánem Sokolem.

Zatímco slovenští církevní představitelé dali od Róberta Bezáka ruce pryč – ačkoli Stanislav Zvolenský zdůraznil, že to bylo i důsledkem toho, že s nimi odvolaný arcibiskup odmítl komunikovat a biskupská konference mu také bezvýsledně nabídla hmotné zajištění – čeští biskupové se ho zastali. Situace se začala měnit po výměně papeže. Již na počátku minulého roku se začalo hovořit o možné Bezákově rehabilitaci.

Zvolenský, jehož volební období v čele Konference biskupů Slovenska letos vyprší, uvedl, že by si přál, aby Bezákovo přijetí u papeže vedlo k něčemu dobrému a k uklidnění, namísto nekonečných hádek, kdo v případu sehrává roli hrdiny a kdo zlosyna. Dodal, že mu kardinál Vlk svou angažovaností uštědřil pohlavek, ale rád jej snese, pokud se tím otevře příležitost urovnat spor pro dobro věřících.

Róbert Bezák nyní pobývá v Itálii v klášteře redemptoristů. Na pozici trnavského arcibiskupa jej bezprostředně po odvolání nahradil Ján Orosch, který funkci vykonává dodnes.