Muslimská škola v Austrálii varuje: Běh způsobuje ztrátu panenství

Melbourne - Pokud ženy příliš běhají, mohou ztratit panenství. Tvrdí to ředitel střední školy Al-Taqwa na západním melbournském předměstí Truganina, který na základě toho zakázal dívkám při tělocviku přespolní běh. „Ředitel se rovněž domnívá, že existují vědecké důkazy ukazující, že když se dívka zraní, například si při hraní fotbalu zlomí nohu, může zůstat neplodná,“ prozradil někdejší učitel školy.

Vicepremiér a ministr vzdělání australského státu Viktorie James Merlino řekl, že kontrolní úřad odpovědný za vzdělávací normy se případem již začal zabývat.

Na opatření ředitele Omara Hallaka si stěžovaly i samy studentky. „Tento dopis se týká zrušeného přespolního běhu. Je to útok na všechny dívky, které se chtěly události zúčastnit,“ napsaly prý žačky. „Pokud budou mít dívky na sobě patřičné oblečení, měly by mít možnost běžet. Jako ředitel školy byste měl jednat se všemi rovnoprávně,“ dodaly studentky.

Ředitel Hallak je ale už z dřívějška známý svými kontroverzními prohlášeními. Počátkem tohoto měsíce federální ministr vzdělávání Christopher Pyne žádal od Hallaka vysvětlení, když studentům školy tvrdil, že radikální skupina Islámský stát je spiknutím západních zemí vedených Spojenými státy a že Izrael neexistuje.

Al-Taqwa, kam chodí zhruba 1700 žáků ve věku od pěti do 18 let, je největší muslimskou školou ve státě Viktorie. V roce 2013 dostala na provoz z veřejných financí 15 milionů australských dolarů (295 milionů Kč).

Vydáno pod