Demolice zahájila přesun švédské Kiruny

Stockholm – Demoliční čety začaly s bouráním původní zástavby švédské Kiruny, která se kvůli těžbě železné rudy stěhuje o tři kilometry na východ. Přesun nejsevernějšího švédského města potrvá asi dvacet let.

Demolice byly zahájeny ve středu odpoledne a živě je vysílala veřejnoprávní televize. Na tento týden je naplánováno stržení bytových domů, které v Kiruně patří k těm novějším. Zlikvidovány ale budou rovněž více než 100 let staré stavby. „Je to jako na pohřbu, je strašné to sledovat,“ řekl Carl-Johan Mäki, který se díval, jak padá k zemi bytový dům, v němž i s rodinou žil 37 let.

Ne všechny domy ale čeká demolice. Zkáze například unikne muzeum nebo dřevěný kostel, který v roce 2001 vyhrál hlasování o nejkrásnější stavbu Švédska. Bude postupně rozebrán a znovu postaven v novém centru města.

Osud města určuje místní důl na železnou rudu, který je největším nalezištěm této suroviny ve Švédsku. V roce 2004 státní důlní společnost LKAB dala místní politické správě na vědomí, že další rozšiřování podzemní těžby povede k možným propadům pod stávajícími domy. Jako řešení LKAB uvedla stěhování, o němž se debatovalo již dlouho, nebo útlum dobývání, které živí většinu obyvatel města.

Cena železné rudy kvůli nadprodukci už delší dobu klesá a nyní se pohybuje kolem 60 dolarů za tunu. Za poslední rok pokles dosahuje asi 60 procent, což některé podniky nutí omezovat činnost.