Republikánský trumf proti Clintonové? Do primárek jde bývalá šéfka HP

Washington – Bývalá ředitelka společnosti Hewlett-Packard Carly Fiorinaová se bude ucházet o republikánskou nominaci na prezidentku Spojených států. Její oficiální oznámení předešel deník Wall Street Journal, podle kterého zahájí Fiorinaová svoji kampaň 4. května. Bývalá šéfka HP se v republikánských primárkách utká nejméně se třemi dalšími kandidáty, ve srovnání s nimi přitom nemá takřka žádné politické zkušenosti.

Carly Fiorinaová se podle deníku, který se odvolal na osobu obeznámenou s jejími úmysly, chystá oznámit svoji kandidaturu na americkou prezidentku na internetu. V poslední době šedesátiletá rodačka z Texasu objížděla státy, které jsou považovány za klíčové k úspěchu v primárkách Republikánské strany.

Sama se považuje za vhodnou soupeřku pro favoritku demokratických primárek Hillary Clintonovou. „Pokud by Hillary Clintonová měla čelit ženské konkurentce, vzalo by jí to řadu témat, o kterých by nemohla mluvit,“ prohlásila Fiorinaová minulý týden.

Republikánští kandidáti pro primárky v r. 2016

  • potvrzení: Ted Cruz, Rand Paul, Marco Rubio
  • připravují ohlášení: Carly Fiorinaová, Ben Carson, Mike Huckabee
  • uvažují: Jeb Bush, Scott Walker, Rick Perry a další

Bývalá šéfka Hewlett-Packard se v primárkách postaví proti senátorům Tedu Cruzovi, Marcu Rubiovi a Randu Paulovi. Ve srovnání s nimi má pouze minimální politické zkušenosti. Spolupracovala s Johnem McCainem během jeho prezidentské kandidatury a především se v roce 2010 sama ucházela o senátorské křeslo za Kalifornii. Proti dlouholeté demokratické senátorce Barbaře Boxerové však neuspěla.

Carly Fiorinaová zato má bohaté manažerské zkušenosti. Před působením v pozici generální ředitelky Hewlett-Packard pracovala ve vedení telekomunikační firmy AT&T. Dlouhodobě figuruje v přehledech stovky nejvlivnějších lidí světa časopisu Time.

Vydáno pod