Reaganův atentátník má šanci dostat se na svobodu

Washington - Americká justice rozhoduje o propuštění muže, který v roce 1981 zaútočil na tehdejšího prezidenta Ronalda Reagana. John Hinckley, jenž byl po útoku shledán duševně nemocným a umístěn do psychiatrické léčebny, je podle svých právníků zdráv a měl by být zcela propuštěn. Federální žalobci trvají na řadě podmínek, které jsou podle nich nutné k tomu, aby Hinckleyho volný pohyb nebyl pro obyvatele Spojených států nijak nebezpečný.

Devětapadesátiletému Hinckleymu již soud předloni povolil opouštět léčebnu až na 17 dní v měsíci, během nichž může pobývat v domě své matky ve Williamsburgu ve státě Virginie. Obhájci nyní chtějí washingtonský soud přesvědčit, že psychotické stavy a deprese, označené za příčinu jeho nebezpečného chování, jsou dávnou minulostí. V Hinckleyho prospěch svědčili také lékaři z washingtonské léčebny, kde je muž dlouhodobě umístěn. Podle nich by za dodržení řady podmínek - mimo jiné pravidelných každoměsíčních kontrol duševního stavu - mohl být zcela propuštěn.

Atentát na Ronalda Reagana
Zdroj: ČTK/AP/Ron Edmonds

Federální prokuratura proti samotnému propuštění nic nenamítá, trvá však na daleko přísnějších podmínkách jeho volného pohybu. Měl by prý telefonicky informovat o místě svého pobytu a svých aktivitách a každý týden být prohlédnut psychiatrem. „Vláda zastává názor, že navrhovaný plán je nedostatečný… Kdo bude zaznamenávat pohyb pana Hinckleyho, až bude ve Williamsburgu zcela volný a zcela bez dohledu?“ řekla u soudu prokurátorka Colleen Kennedyová.

Státní zástupci argumentovali například nepravdivými informacemi, které Hinckley sdělil lékařům během několika ze svých dříve povolených cest do matčina domu. Zatímco muž lékaře informoval, že šel do kina a na nákupy, sledování tajné policie zjistilo, že navštívil knihkupectví a prohlížel si knihy o Reaganovi a o atentátech na americké prezidenty.

Atentát na Ronalda Reagana
Zdroj: Michael A. W. Evans/ČTK/ZUMA

Reagan byl 30. března 1981 americkým prezidentem pouhých deset týdnů, když ho při odchodu z washingtonského hotelu Hilton zasáhla Hinckleyho střela do hrudi. Tehdy pětadvacetiletý syn texaského milionáře vystřelil šestkrát a zasáhl čtyři lidi - kromě prezidenta i jeho osobního tajemníka Jamese Bradyho, agenta tajné služby a policistu. Reaganovi byla během následné dvouhodinové operace vyjmuta kulka z levé plíce, jen kousek od srdce, a jeho stav se rychle lepšil. Brady ale po útoku zůstal ochrnutý a loni v srpnu zemřel, což policie začala vyšetřovat jako zabití. Prokuratura však stíhání Hinckleyho v lednu zastavila.

Atentátník byl posedlý Jodie Fosterovou

Bezprostředně po atentátu sice Hinckley stanul před soudem, ale kvůli duševní chorobě byl v roce 1982 obvinění z pokusu o vraždu zproštěn. Od té doby je umístěn na klinice, soud mu ale od počátku tohoto století opakovaně povoluje stále častější pobyt na svobodě.

Za Hinckleyho činem stojí podle psychiatrů posedlost herečkou Jodie Fosterovou, kterou chtěl atentátem ohromit. Film Taxikář, v němž herečka hrála dvanáctiletou prostitutku, viděl prý nejméně patnáctkrát. Kvůli své obsesi se dokonce zapsal na kurzy tvůrčího psaní na Yaleově univerzitě, když zjistil, že tam Jodie Fosterová studuje.