Chilský vulkán se po 50 letech nečekaně probudil k životu

Santiago de Chile – Poprvé po více než pěti desítkách let vybuchla v noci na dnešek sopka Calbuco v jižním Chile. Vulkán vychrlil sloup sopečného popela a dýmu do výšky několika kilometrů. Úřady vyhlásily nejvyšší stupeň pohotovosti a nařídily postupnou evakuaci všech asi 5000 obyvatel v okruhu 20 kilometrů od vulkánu. Záchranáři pátrají po horolezci, který byl v době erupce v oblasti sopky.

První erupce více než 2000 metrů vysoké sopky nastala kolem 18:00 místního času (22:00 SELČ) a trvala 90 minut. Druhá byla v 1:00 (5:00 SELČ). Obě byly stejně silné – kolem pěti stupňů z osmi.

Calbuco se považuje za jednu ze tří potenciálně nejnebezpečnějších aktivních chilských sopek. Těch se v zemi nachází asi devadesát. Před nynější nečekanou erupcí Calbuco podle úřadů nebyla aktivní 54 let. Představitel místní správy Alejandro Verges řekl, že před náhlou erupcí se na sopce nepozorovalo nic zvláštního.   

Erupce chilské sopky Calbuco
Zdroj: ČTK/EFE/Francisco Negroni

V oblasti panuje panika, lidé si dělají zásoby

Sopka se nachází v řídce osídlené hornaté oblasti zhruba 1300 kilometrů jižně od hlavního města Santiaga de Chile. Úřady preventivně evakuovaly mezi prvními obyvatele města Ensenada, kde žije více než 1500 lidí. V celé oblasti byly uzavřeny školy a zrušeny některé lety. Na televizních záběrech byly vidět zácpy na silnicích a fronty u čerpacích stanic.

„Nikdy jsem nic takového neviděla. Člověk dostane strach, přemýšlí, co se mu stane,“ uvedla jedna z místních obyvatelek. Se sousedy si dělala zásoby vody a dalších věcí před evakuací, ke které dávají úřady postupně pokyn prostřednictvím rozhlasu.

Starosta města Puerto Montt, které pokryl sopečný prach, označil situaci za složitou. Ve městě nastal chaos. „Lidé mají velký strach. Řeka Blanco se rozvodňuje v důsledku tání sněhů, které (na vrcholcích hor) vyvolala erupce,“ vysvětlil starosta Gervoy Paredes. Očekává se, že sopka začne chrlit lávu.

Úřady oznámily, že nemají zprávy o případných obětech živlu, pohřešuje se ale jednadvacetiletý horolezec Waldo Flores, který se před první erupcí vypravil k masivu sopky a od té doby se nehlásí.

Ministr vnitra Rodrigo Peňailillo vyzval lidi, aby zachovali klid a informovali se o vývoji situace. Do postiženého regionu také zamířila prezidentka Michelle Bacheletová, která chce rozhodnout o možnostech, jak by vláda mohla místním lidem pomoci. „Máme k dispozici vzdušné a pozemní jednotky, které mohou vyhledat izolované jedince či rodiny a pátrat po zmizelém (horolezci),“ řekla na tiskové konferenci Bacheletová.

Pohotovost vyhlásila i sousední Argentina v oblasti města Bariloche, které leží asi 100 kilometrů od chilské sopky Calbuco a bude také zasaženo jejími mraky sopečného prachu.

V březnu lidi ohrožovala sopka Villarrica nacházející se rovněž na jihu země. Nynější erupce je podle úřadů ale vážnější. 

V Chile se probudila sopka Calbuco (zdroj: ČT24)