Ficova vláda zavádí rozhlasové kvóty: Bude se víc zpívat slovensky

Bratislava - Slovenská vláda chce od příštího roku zavést hudební kvóty v éteru. Veřejnoprávní rozhlas má povinně hrát 35 procent písní domácích autorů a interpretů, v komerčních rádiích to má být každá pátá skladba. A právě soukromníci se bouří - podle nich tolik kvalitní muziky v zemi nevzniká a posluchači ji prý ani nechtějí.

Ficova vláda chce svým opatřením podpořit domácí hudebníky a celou místní kulturu. V průměru dnes na jednu odehranou slovenskou písničku totiž připadá devět v angličtině. Nový poměr má být jedna ku čtyřem. Od roku 2017 má mít navíc ve vysílání domácí produkce minimálně čtvrtinový prostor, což komerční rádia považují za zásah do podnikání a tvrdí, že o tom, jaké písničky a v jakém počtu mají hrát, rozhodují hlavně posluchači. „Pekařům taky nemůžete nařídit, aby pekli 80 procent tmavého pečiva proto, že je zdravější,“ argumentuje Jitka Fürstová, ředitelka rádia Evropa 2.

Do čela hudebníků, kteří už roky žádají víc prostoru v rádiovém vysílání, se postavil zpěvák Tublatanky Martin Ďurinda. Sám se v éteru slyší často - většinou jde ale o hit Dnes nahraný před 28 lety. Rádia si podle Martina zjednodušují práci, nic nového nehledají a jen přebírají zahraniční hity. Kvóty proto vidí jako jedinou možnost, aby se do rádií dostala nová produkce, nové talenty a noví zpěváci a hudebníci s novými písničkami.

V Evropě zavedli kvóty na domácí hudbu ve více než desítce zemí. Místní rádia se tomu brání s tím, že nové písničky před nasazením do vysílání testují - a většinou jim prý vychází, že domácí produkce lidi příliš neoslovuje. Rádia proti hudebním kvótám protestovala: Evropa 2 třeba tak, že celý den vysílala jen domácí písničky. Došlo i na ty, které běžně k slyšení nejsou. Vláda ale ustoupit nechce a argumenty rádií odráží průzkumem, podle něhož chce víc slovenských písní 71 procent lidí. Většina z nich pak dokonce žádá, aby z deseti odvysílaných skladeb byla polovina domácích.

Slovenská vláda zavede kvóty na domácí hudbu (zdroj: ČT24)