Nastavte vodní kurz ze severu na jih, velí kapitán Kirk

Los Angeles – Jako jednomu z neohrožených hrdinů sci-fi ságy Star Trek nechybí herci Williamu Shatnerovi kuráž k řešení problémů. Obyvatele Kalifornie nyní vyzval, aby v boji proti vysychajícímu regionu dali síly dohromady a složili se na obří vodovod. Ten by na jih Spojených států dopravoval zásoby z deštivého severu.

Většině Ameriky je Shatner známý díky postavě kapitána Kirka z filmů a seriálu Star Trek. Ve své roli vedl desítky let lidi tam, kam člověk nevkročil. Nyní chce vést ty reálné k záchraně vodních zásob na západě Ameriky a nabízí „galakticky“ rozmáchlé řešení.

Vyprahlou Kalifornii má spasit vodovod ze severu na jih USA. O své myšlence se Shatner rozpovídal i v televizním rozhovoru pro stanici CBS. „Povedeme vodu z místa, které jí má přebytek, na místo, které žádnou nemá. Co je na tom špatného?“ poznamenal herec.

I když je Kalifornie suverénně nejlidnatějším státem USA (odhadem téměř 40 milionů lidí) Shatnerův nápad by mohla zhatit astronomická částka 30 miliard dolarů. Příliš nakloněni odvážnému návrhu nejsou ani experti, podle kterých by Kalifornii pomohly hlavně lepší recyklační technologie.

První technickou vlaštovkou může být například odsolovací zařízení v Carlsbadu, o kterém nedávno štáb ČT natáčel. Odsolovací zařízení s filtry, které zachytí částečky o velikosti pětiny vlasu, má zásobovat 300 tisíc lidí. Bude největší na západní polokouli, a pokud se osvědčí, mohlo by být vzorem i pro ostatní ve Spojených státech. Sladká, odsolená voda ale bude oproti té současné stát dvojnásobek.

Problém s mizející vodou každopádně Kalifornie musí řešit. Už čtvrtý rok na západním pobřeží USA nenasněžilo a lidé se nedočkali ani donedávna pravidelné jistoty – jarních dešťů. Guvernér před několika týdny dokonce nařídil omezit spotřebu vody. Farmářům nezbývá, než vrtat hlubinné studny, a to velmi draze. „Čerpat vodu ze 150 metrů vyjde na 300 tisíc dolarů,“ zmiňuje jeden z místních farmářů Michael Johnson.

Lidé stále častěji čerpají vodu z podzemí – i to ale podle nových studií může přinést další komplikace. Čím bude půda lehčí, tím méně bude stabilní. Následkem může být série malých zemětřesení.

Spasí Shatnerův nápad vyprahlou Kalifornii? (zdroj: ČT24)