Postavme se přílivu uprchlíků společně, burcuje Renzi

Řím - Evropská unie se musí problému s přílivem nelegálních přistěhovalců postavit společně jako celek, vyzval dnes v projevu v dolní komoře italského parlamentu premiér Matteo Renzi. Podle šéfa kabinetu by osmadvacítka měla rovněž hrát větší roli při zajišťování bezpečnosti na severu Afriky, odkud běženci přes moře nejčastěji připlouvají. Ministr zahraničí Paolo Gentiloni v této souvislosti varoval, že bez pomoci ze strany Unie čeká italský záchytný systém už brzy kolaps.

Renzi k poslancům promluvil před mimořádným summitem EU, který by se měl ve čtvrtek otázkou nelegální migrace zabývat. Jeho svolání přišlo po víkendové tragické nehodě ve Středozemním moři, při níž utonulo pravděpodobně více než 800 lidí. Celkem letos přišlo během plavby do Evropy o život už přes 1500 běženců.

  • „Doufám, že summit nebude jen jakýmsi učeným klubem odborníků, kteří vědí leccos o geopolitické dynamice, ale zapomínají na všechnu tu bolest,“ zdůraznil Renzi.

Zároveň upozornil, že právě Itálie nese největší část břemene při zvládání lidských tragédií přistěhovalců. Ačkoli hlídkování podél pobřeží od loňského podzimu zčásti zajišťuje i mise Triton unijní agentury Frontex, uprchlická zařízení financuje výhradně Řím.

„Je velmi zjednodušené říkat 'pošleme všechny domů', nebo naopak 'přijměme všechny'. Je zjednodušené tvrdit, že máme po ruce nějaké rychlé řešení,“ dodal premiér.

SMRT NA MOŘI: Mapa znázorňuje jednotlivé havárie lodí s uprchlíky, ke kterým došlo ve Středozemním moři od ledna 2014. Každý kruh představuje jednu nehodu, jeho velikost odráží počet mrtvých či pohřešovaných. Oranžové kruhy zachycují nehody, u nichž dosud nebyly počty obětí definitivně ověřeny.

Místa ztroskotání uprchlíků ve Středozemním moři
Zdroj: ČT24/nytimes.com

Před bruselskou schůzkou se ozval i italský ministr zahraničí Gentiloni, podle něhož si Itálie zaslouží pomoc od partnerů z Unie: „Nejde o žádné vyhrožování, spíš o konstatování faktů: Itálie už to brzy sama nezvládne, pokud EU bude uprchlickou vlnu dál považovat za italský problém, a ne za problém celé Unie.“ Dodal také, že tři čtvrtiny nelegálních migrantů míří právě do Itálie, které tak leží na bedrech péče a všechny úřední procedury.

K větší solidaritě dnes v rozhovoru pro stanici BBC Evropu vyzval i náměstek řeckého ministra obrany Kostas Isichos. Podle něj vlády v Řecku, Španělsku a Itálii připravují před čtvrtečním summitem společný postup, aby přiměly země ze severu Evropy více se zapojit do řešení problému.

Sobotka (ČSSD): ČR je pro pomoc uprchlíkům v zemích jejich původu a boj s převaděči

„Měli bychom se především zaměřit na boj proti organizátorům nelegální migrace – převaděčům a obchodníkům s lidmi. Je evidentní, že řada těchto organizátorů, řada těchto obchodníků, ve skutečnosti operuje ze stávajících členských zemí Evropské unie. Udělali si z neštěstí lidí, kteří jsou na útěku před válkou, výhodný byznys. Proti těmto lidem je potřeba zasáhnout,“ uvedl před cestou na summit EU premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj musí stabilizace regionu severní Afriky patřit k prioritám Evropské unie v zahraniční politice. ČR pak podporuje pomoc uprchlíkům v zemích původu, vláda už pro tyto účely vyčlenila letos zhruba sto milionů korun. Nesouhlasí s tím, že by měly v EU platit kvóty, podle kterých by se v jedné zemi udělil azyl a imigrant by pak putoval do jiné. Udělení azylu má být v kompetenci jednotlivých zemí.

Jen dnes do Itálie připlula tisícovka imigrantů

Do Itálie odplouvají lodě s běženci nejčastěji z Libye, neboť organizátoři těchto převozů využívají chaosu, který v zemi po pádu autoritářského režimu Muamara Kaddáfího panuje. Vláda se sídlem v Tripolisu, kterou ale mezinárodní komunita neuznává, přislíbila, že se pokusí přílivu nelegálních uprchlíků do Evropy zabránit. Během posledních tří dnů se prý podařilo zastavit odplutí lodí s šesti sty imigranty.

Přesto se dnes na různých místech Itálie vylodilo přes 1 000 lidí. Plavidlo italského námořnictva přivezlo do sicilského přístavu Augusta 446 uprchlíků, kteří byli zachráněni v úterý. Dalších 540 běženců převážně ze Somálska a Eritreje dnes dorazilo do kalábrijského Salerna a 114 lidí se vylodilo na ostrově Lampedusa. Směrem k Itálii nyní míří i 112 běženců, které dnes v Sicilském průlivu asi 60 kilometrů od libyjského pobřeží zachránilo plavidlo italské finanční policie.

Italská policie přejímá přeživší z havarované lodi
Zdroj: ČTK/AP/Carmelo Imbesi

Kapitán ztroskotané lodi byl prý opilý a zdrogovaný

Přeživší z víkendové havárie uvedli, že kapitán havarovaného plavidla byl během cesty pod vlivem hašiše a alkoholu. Právě proto prý nezvládl přibližovací manévr a narazil do portugalského obchodního plavidla, které lodi s uprchlíky připlulo po vyslání nouzového signálu na pomoc.

Sedmadvacetiletého kapitána ztroskotaného plavidla a 25letého syrského člena jeho posádky zatkla italská policie ještě na záchranné lodi. Oba muži byli obviněni z napomáhání nelegální imigraci, kapitán navíc čelí obvinění z mnohonásobného zabití z nedbalosti. V pátek je čeká první slyšení před soudem.

Podle přeživších se pašeráci snažili na rybářskou loď vměstnat až 1200 lidí. „Mlátili nás, aby nás dostali na loď co nejvíc. Nakonec se nás tam vešlo asi 800. Většina byla zavřená v nákladovém prostoru. Po srážce jsem spadl do vody, kde jsem čekal asi půl hodiny, než mi někdo hodil lano,“ popsal osudové okamžiky 16letý Somálec Saíd, který se zachránil společně s dalšími třemi nezletilými.

Podle Saída běženci vypluli z Tripolisu v sobotu, předtím ale na svou cestu přes moře, která každého z nich stála zhruba 1500 dolarů (38 000 korun), čekali asi měsíc. Během té doby prý byli zavření na zemědělské usedlosti. „Bili nás a nedostávali jsme skoro nic k jídlu. Kdo onemocněl, byl ponechán svému osudu. Viděl jsem umřít spoustu lidí,“ vypověděl Saíd.