Šéf kubánské diplomacie míří do Bruselu

Brusel – V Bruselu bude pokračovat jednání o narovnání vztahů mezi Kubou a Evropskou unií. Do belgické metropole dorazí kubánský ministr zahraničí Bruno Rodríguez. Dohoda se má týkat otázek, jako jsou lidská práva, změna klimatu či hospodářská spolupráce. Šéfka unijní diplomacie věří, že bude dojednána do konce roku.

Rodríguez povede kubánskou delegaci na šesté schůzce v rámci jednání o normalizaci vztahů mezi Evropskou unií a Kubou. Ta přijala návrh EU na zahájení rozhovorů o dohodě o politickém dialogu a spolupráci už před více než rokem. 

Šéf kubánské diplomacie míří do unijní metropole v době, kdy se o narovnání vzájemných vztahů pokoušejí také Havana a Washington. Tento měsíc se na celoamerickém summitu v Panamě setkal se svým americkým protějškem Johnem Kerrym.  

Následně došlo i na jednání mezi prezidenty Raúlem Castrem a Barackem Obamou. Jednalo se o první setkání představitelů obou zemí na tak vysoké úrovni od začátků kubánské revoluce před více než půlstoletím.  

Raúl Castro a Barack Obama
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Komunistickou Kubu nedávno navštívil také guvernér New Yorku Andrew Cuomo, a to jako vůbec první šéf exekutivy jednoho z amerických států. Do Havany přicestoval se zástupci řady amerických firem

Prezident Raúl Castro zahájil v roce 2010 v zemi postupné reformy. Slíbil také, že změní volební systém, žádný termín ovšem nepředložil. V nedělních obecních volbách ale poprvé kandidovali kubánští aktivisté Hildebrando Chaviano a Yuniel López – neuspěli, přesto jde o velkou změnu.