Bagdádí byl těžce zraněn při náletu, IS se poohlíží po novém vůdci

Mosul - Vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí byl v březnu vážně zraněn. Tvrdí to deník The Guardian, podle kterého byl islamistický lídr v ohrožení života. Šéfové Islámského státu se už prý radili o tom, kdo by případně samozvaného chalífu nahradil.

Horizont ČT24: Kdo řídí Islámský stát? (zdroj: ČT24)

O Bagdádím se toho mnoho neví. Narodil se roku 1971 v irácké Samaře. Po studiu, při němž získal na univerzitě v Bagdádu doktorát z islámských studií, se připojil k rebelům, kteří začali v Iráku působit po svržení Saddáma Husajna. Roky 2005 až 2007 prožil ve věznici v americkém táboře Bucca. Krutý samozvaný chalífa se až na výjimku skrývá. Ze stínů vystoupil jen při kázání v Mosulu, kde ho zachytily kamery. „Byl jsem vybrán, abych vás vedl. Ale nejsem nejlepší. Ani lepší než kdokoli z vás,“ nechal se slyšet Bagdádí.

Otázkou je, zda Bagdádí Islámský stát stále řídí. List The Guardian tvrdí, že samozvaný chalífa byl 18. března těžce zraněn během leteckého útoku aliance vedené Spojenými státy.

Bagdádího zranění byla natolik vážná, že se okamžitě sešli vůdci Islámského státu, aby diskutovali o jeho nástupci. Podle posledních informací se Bagdádí pomalu zotavuje, zda má Islámský stát i nadále pod kontrolou, se neví.

Abu Bakr al Bagdádí
Zdroj: ČT24
  • „Důležité je vědět, že jsme svědky sunnitského povstání proti šíitům. Nemyslím si, že zabití jednoho vůdce na tom mnoho změní. Ostatně, v čele Islámského státu ho může nahradit někdo mnohem horší,“ říká bývalý expert CIA Robert Baer.

Už loni v prosinci se abú Bakr Bagdádí ocitl blízko smrti, když americká letadla zaútočila na konvoj dvou vozidel na okraji Mosulu. Raketa zasáhla automobil, ve kterém jel Bagdádího pobočník. Ten byl na místě mrtev. Bagdádí, jedoucí druhým vozem, vyvázl bez zranění.

Islámský stát je produktem Saddámových pohrobků

List Der Spiegel tvrdí, že Bagdádí byl do čela Islámského státu dosazen důstojníky bývalého diktátora Saddáma Husajna, které Američané po invazi v roce 2003 rozprášili a poslali je do vězeňských táborů. Právě zde koalice Saddámových pohrobků posílila a vznikly zde i první plány na vznik chalífátu.

Ke svému rozmachu využila organizace chaosu, který vypukl v Sýrii po začátku občanské války v roce 2011.