Slovenský ministr končí. Resort byl zlatým dolem pro blízkou firmu

Bratislava - Jednobarevnou slovenskou vládu premiéra Roberta Fica čeká další personální změna. Demisi dnes oznámil ministr hospodářství Pavol Pavlis, který vedl toto ministerstvo necelý rok. Pavlis čelil kritice za to, že uklízečská firma údajně blízká jeho rodině získala od organizací fungujících pod ministerstvem zakázky za stovky tisíc eur.

„Ministr hospodářství převzal politickou odpovědnost za medializované informace související s jeho osobou. Skandalizování jeho jména poškozuje jak stranu, která ho do funkce nominovala, tak i jeho jméno a rodinu,“ uvedla v tiskovém prohlášení Pavlisova mluvčí Miriam Žiaková.

Pavlis se stal ministrem hospodářství loni v létě po demisi ministra Tomáše Malatinského, jehož byl do té doby náměstkem. V levicovém kabinetu patřil Pavlis k zastáncům posílení vlivu státu v částečně zprivatizovaných energetických firmách, jako například ve výrobci elektřiny Slovenské elektrárne. V 90. letech působil spolu s nynějším ministrem financí ČR Andrejem Babišem ve firmě, která se zabývá obchodováním se zemědělskými produkty a hnojivy.

Pavlisův odchod znamená pátou změnu na ministerském postu ve Ficově vládě od jejího nástupu do úřadu na jaře roku 2012. Jméno Pavlisova nástupce na postu ministra hospodářství Směr-SD zatím neoznámil.